Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται από χθες το πολύπαθο νομοσχέδιο περί πνευματικών δικαιωμάτων του υπουργείου Πολιτισμού μετά το τελευταίο «πηγαινέλα» μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης. Πηγές του ΥΠΠΟΑ εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα περάσει από τα γραφεία των συναρμόδιων υπουργών και μετά θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή –αν όλα πάνε καλά– έπειτα από δύο χρόνια νομοπαρασκευαστικών διαδικασιών, διαβουλεύσεων και διαφωνιών στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, με αποκορύφωμα την τοποθέτηση επιτρόπου στην ΑΕΠΙ.
Το νομοσχέδιο συντάχθηκε για να υιοθετηθεί από το εσωτερικό δίκαιο της χώρας η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία (2014/16/Ε.Ε.), προθεσμία που έχει παρέλθει από τον περυσινό Απρίλιο. Στο διάστημα αυτό, περίπου πέντε διαφορετικές εκδοχές, αλλαγές και διαρροές είδαν το φως της δημοσιότητας, ενώ ενδεικτικό των διεργασιών στο πολιτικό παρασκήνιο είναι ότι το νομοσχέδιο έφτασε να πάρει υπογραφές από επτά υπουργούς προτού αποσυρθεί αιφνιδίως από τον Αριστείδη Μπαλτά («Κ», 26/03/2017). Η τελευταία σχετική τροπολογία που προκάλεσε αντιδράσεις ήταν η κατάργηση των ποινικών κυρώσεων για τη μη δήλωση ή πλήρωση της εύλογης αμοιβής από τους εισαγωγείς τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την αναπαραγωγή ή αντιγραφή έργων, όπως προέβλεπε ο ν. 2121/1993. Η τροπολογία μπήκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που παίρνει τον δρόμο του για τη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νέο νομοσχέδιο ρυθμίζει τις σχέσεις των δικαιούχων με τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, τον τρόπο διάθεσης των αμοιβών, τα έξοδα των οργανισμών και τη διαφάνεια.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου όμως δεν αφορά μόνο τη μουσική βιομηχανία, αλλά θα δώσει, επιτέλους, ορισμένα απαραίτητα «εργαλεία» για την καταπολέμηση της πειρατείας στον κινηματογράφο. Οι εταιρείες του χώρου που εκπροσωπούνται από την ΕΠΟΕ (Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Εργων) περιμένουν με αγωνία την ψήφιση του νομοσχεδίου, διότι θα τους επιτρέψει τον ταχύτερο εντοπισμό των «uploaders», δηλαδή εκείνων που διαχειρίζονται τις ιστοσελίδες που παρανόμως διαμοιράζουν ταινίες και ντοκιμαντέρ. Πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων έχουν επιβάλει ποινές κάθειρξης μέχρι και οκτώ έτη στους διαχειριστές παράνομων ιστοσελίδων σε α΄ βαθμό και χρηματικά πρόστιμα μέχρι 15.000 ευρώ. Ωστόσο, τα αυξημένα έσοδα μέσω των ηλεκτρονικών διαφημίσεων και η αργή απονομή της Δικαιοσύνης (έως επτά χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει μια υπόθεση) είναι αρκετά για να προσελκύσουν τους επιτήδειους. «Με το νομοσχέδιο θα γίνεται πιο γρήγορα η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και επίσης ο οργανισμός θα μπορεί να καταγγέλλει μια παράνομη ιστοσελίδα και να μπλοκάρεται από τον πάροχο του Ιντερνετ», λέει στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του ΕΠΟΕ Γιώργος Μίχος. Οι ετήσιες απώλειες του κλάδου (έρευνα ΕΠΟΕ 2015) ανέρχονται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ για το κράτος η ζημία (ΦΠΑ, φόροι) είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Αλλες προβλέψεις
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, στο νέο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι οι δικαιούχοι θα έχουν έλεγχο και λόγο σε κάθε οργανισμό συλλογικής διαχείρισης είτε μέσω της γενικής συνέλευσης είτε του εποπτικού συμβουλίου, τα διαχειριστικά έξοδα των οργανισμών δεν θα ξεπερνούν το 20% των εσόδων τους, οι κανονισμοί διανομής, τα ρεπερτόρια και όλα τα κρίσιμα έγγραφα των οργανισμών θα είναι δημοσιευμένα στο Διαδίκτυο, ενώ οι αμοιβές θα παρέχονται στους δικαιούχους μέσω του τραπεζικού συστήματος εξασφαλίζοντας τη διαφάνεια των συναλλαγών.
Έντυπη