Σε αχαρτογράφητα νερά του πτωχευτικού δικαίου εισήλθε η Rickmers Holding, η τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή της Γερμανίας, μετά την άρνηση της μεγαλύτερης πιστώτριας τράπεζας να συναινέσει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της.
Με συνολικά χρέη 1,3 δισ. δολ. η εταιρεία συμφερόντων της οικογενείας του εφοπλιστή Μπέρτραμ Ρίκμερς αποτελεί εμβληματικό γερμανικό ναυτιλιακό όμιλο. Υπό αυτό το πρίσμα, η αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς πτώχευσης έρχεται να καταδείξει τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η γερμανική ναυτιλία και τα οποία εκτιμάται ότι αποτελούν και την αιτία των επιθέσεων του γερμανικού πολιτικοοικονομικού κατεστημένου κατά της ελληνικής ναυτιλίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως η κατάρρευση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης του δανεισμού της Rickmers οφείλεται στην αποχώρηση από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων της HSH Nordbank την ενδεκάτη ώρα. Η διασωθείσα με κεφάλαια ύψους 16,2 δισ. του γερμανικού δημοσίου τράπεζα, δέχθηκε πέρυσι δριμύτατη κριτική για την απόφασή της να προχωρήσει στη διαγραφή δανείου αξίας 547 εκατ. της ναυτιλιακής του Norddeutsche Vermögen Holding συμφερόντων του Γερμανού εφοπλιστή, Bernd Kortüm.
Η ιδιοκτησία δηλώνει πως θα επιχειρήσει να επιτύχει νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές της μετά και την υποβολή αίτησης υπαγωγής στο πτωχευτικό δίκαιο. Το εκτελεστικό της συμβούλιο εξακολουθεί να διαχειρίζεται τον όμιλο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πλην όμως μέσω αποφάσεων του αρμοδίου περιφερειακού δικαστηρίου του Αμβούργου. Προσπαθεί να επιτύχει νέα συμφωνία αναδιάρθρωσης μετά την υποβολή αίτησης για αφερεγγυότητα την περασμένη εβδομάδα. Οι επιχειρήσεις και οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, ενώ θυγατρικές όπως η Rickmers Shipmanagement στο Αμβούργο και στη Σιγκαπούρη δεν επηρεάζονται και λειτουργούν κανονικά.
Το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης μείωνε το ποσοστό συμμετοχής της οικογενείας Bertram Rickmers από 100% σε 24,9%, με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους να αναλαμβάνουν και να πωλούν τις νέες μετοχές μέχρι το 2020 για να ανακτήσουν μέρος της επένδυσής τους.
Η υπόθεση συνδέεται ευθέως με την κριτική που ασκείται από το Βερολίνο εναντίον της θεσμικής μεταχείρισης της ελληνόκτητης ναυτιλίας από το ελληνικό κράτος. Αιτία, σύμφωνα με διεθνείς ναυτιλιακούς και τραπεζικούς κύκλους, είναι η διάβρωση των γερμανικών μεριδίων στην παγκόσμια ναυτιλία εξαιτίας κάκιστων χειρισμών του ναυτιλιακού συμπλέγματός τους και οι μεγάλες ζημίες δεκάδων δισεκατομμυρίων που έχουν υποστεί οι γερμανικές τράπεζες αλλά και χιλιάδες ιδιώτες Γερμανοί μικροεπενδυτές και καταθέτες, που τοποθέτησαν τις αποταμιεύσεις τους προ ετών σε υβριδικά ναυτιλιακά επενδυτικά σχήματα τα οποία εξασφάλιζαν φοροαπαλλαγές.