Οι παρατηρήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για την «Μεγάλη Αλβανία» αντικατοπτρίζουν τον φόβο του ότι η ανακατανομή των συνόρων για τους Αλβανούς στα Βαλκάνια θα ενθάρρυνε τους Κούρδους στη Μέση Ανατολή, ανέφεραν οι ειδικοί στο Sputnik. Μετάφραση: Στέργιος Σεβαστιάν
Την προηγούμενη Δευτέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel της Αλβανίας, ότι η Άγκυρα αντιτίθεται στην ιδεολογία της «Μεγάλης Αλβανίας», η οποία επιδιώκει να ενώσει εθνοτικούς Αλβανούς που ζουν στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη ΠΓΔΜ σε ένα μόνο κράτος.
Ο Ερντογάν ερωτήθηκε για την άποψή του σχετικά με τα σχόλια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, ο οποίος επανέφερε και πάλι την προοπτική της ενοποίησης της Αλβανίας στο Κοσσυφοπέδιο σε συνέντευξή του στο Politico τον περασμένο Απρίλιο. «Αυτές είναι κακές ιδέες, βλέπετε τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και τη Συρία, δεν θέλουμε να έρθει στα Βαλκάνια μια τέτοια κρίση, είμαστε υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των Βαλκανικών χωρών», δήλωσε ο Ερντογάν.
Η εμφατική απάντηση του Ερντογάν έρχεται παρά τη δέσμευσή του για μια νεοθωμανική σχέση με μέρη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 2013, όταν ήταν πρωθυπουργός, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την πόλη του Κοσσόβου Prizren και προκάλεσε διαμάχες λέγοντας: «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Τουρκία και η Τουρκία είναι Κοσσυφοπέδιο». Η δήλωση έγινε δεκτή με οργή στη Σερβία, όπου ο Πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς δήλωσε ότι «οι ιδέες του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ δεν είναι πλέον οι ιδέες της τουρκικής ηγεσίας». Ο Ερντογάν επιθυμεί επίσης να ασκήσει επιρροή στο Σεράγεβο και απέτισε φόρο τιμής στον ηγέτη εν πολέμω της Βοσνίας Alija Izetbegovic, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι του «κληρονόμησε» τη Βοσνία και την Ερζεγοβίνη, όταν πέθανε το 2003.
Το 2012, ο Ερντογάν δήλωσε στην εφημερίδα Oslobedjenje του Σαράγιεβο, ότι όταν επισκέφθηκε τον ασθενή πρώην πρόεδρο σε ένα νοσοκομείο του Σεράγεβο, του είπε: «Η Βοσνία κληροδοτείται σε σένα». Σύμφωνα με μια πηγή των διπλωματικών κύκλων του Βελιγραδίου, η πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας στα Βαλκάνια είναι λόγω του φόβου ότι οι Κούρδοι στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ θα μπορούσαν να ενωθούν σε ένα ενιαίο κράτος του Κουρδιστάν.
«Ο Ερντογάν θέλει να κάνει παραλληλισμό με τους Κούρδους. Ίσως, φοβήθηκε από την ιδέα ενός «Μεγάλου Κουρδιστάν», έτσι είναι ενάντια στην ιδέα μιας «Μεγάλης Αλβανίας». Ίσως κατάλαβε τελικά», ανέφερε η πηγή.
Ο Σλόμπονταν Γιάνκοβιτς, αναλυτής του Κέντρου Συντηρητικών Ερευνών του Βελιγραδίου, δήλωσε στο Sputnik ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα από τα τελευταία σχόλια του Ερντογάν. «Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Αλβανία, έδωσε πολιτική και οικονομική στήριξη και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επόμενες εκλογές θα οδηγήσουν σε ηγέτη που θα συνεργαστεί με την Τουρκία. Το κύριο μήνυμα του Ερντογάν ήταν ότι η Αλβανία πρέπει να κλείσει τα ιδιωτικά σχολεία και τις σχολές που ανήκουν στο δίκτυο του Fethullah Gulen.»
Τα σχόλια του Ερντογάν σχετικά με την Μεγάλη Αλβανία είναι λιγότερο σημαντικά από τη συνεχή υποστήριξή του για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ο Γιάνκοβιτς. «Αλβανοί πολιτικοί στην Πρίστινα έχουν επανειλημμένα μιλήσει για το ρόλο της Άγκυρας στη δημιουργία του «κράτους» του Κοσσυφοπεδίου, ενώ για τους Τούρκους, οι Αλβανοί και οι Βόσνιοι αποτελούν προγεφύρωμα στα Βαλκάνια. Τίποτα σημαντικό δεν θα αλλάξει στην πολιτική της Άγκυρας μετά από αυτή τη δήλωση.» Ο Γιάνκοβιτς πιστεύει επίσης ότι η δήλωση του Ερντογάν σχετικά με την «Μεγάλη Αλβανία» αντικατοπτρίζει το φόβο του για το «Μεγάλο Κουρδιστάν», καθώς υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια Κούρδοι που ζουν στη νοτιοανατολική Τουρκία.
«Η Τουρκία, μολονότι αναγνωρίζει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία, φοβάται την αναθεώρηση των συνόρων, φοβάται επίσης το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους όχι μόνο εκεί, αλλά και σε πολλούς άλλους σημαντικούς δήμους, όπως το Sinjar,» δήλωσε ο Yankovic.