Ενα ακόμη επεισόδιο του δράματος της «Πήγασος Εκδοτική» θα διαδραματιστεί σήμερα. Στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου έχει προγραμματιστεί να γίνει η συζήτηση επί αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει εργαζόμενοι της επιχείρησης ζητώντας να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα –πρόκειται για οφειλές 5,5 μηνών– και να μη μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση του ομίλου. Ας σημειωθεί ότι έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουλίου να πραγματοποιηθούν διαφορετικοί πλειστηριασμοί για κάθε μία από τις 12 συμμετοχές της «Πήγασος» σε άλλες εταιρείες (σενάριο που είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 2/6/2017). Η «λύση» που αναμένεται να προταθεί στους εργαζομένους είναι να απολυθούν σήμερα έτσι ώστε να δικαιούνται επίδομα ανεργίας και να λάβουν αποζημιώσεις από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από τους πλειστηριασμούς, καθώς κάποιες από τις συμμετοχές αυτές ενδεχομένως δεν είναι ενεχυριασμένες στις τράπεζες.
Σύμβουλοι για την πώληση της κυπριακής Cyta Hellas
Τις εταιρείες McKinsey και PwC προσέλαβε ως συμβούλους η κυπριακή Cyta, για να προχωρήσει η πώληση της θυγατρικής της στην Ελλάδα, Cyta Hellas. Οι δύο εταιρείες, σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο in-cyprus.com, θα ετοιμάσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο το σχέδιο αξιοποίησης του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου. Σύμφωνα με κυπριακές πηγές, η εταιρεία ή θα πουληθεί ή θα συγχωνευθεί με μια άλλη τηλεπικοινωνιακή. H αποεπένδυση επιταχύνθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικά μετά την έκθεση του γενικού ελεγκτή της Κύπρου για τη Cyta, η οποία άφηνε σκιές για τους χειρισμούς που έγιναν στην ελληνική θυγατρική της.
Η έλλειψη ρευστότητας ταλανίζει τις βιομηχανίες
Η μισθοδοσία εργαζομένων, το κόστος ρεύματος και η αγορά πρώτων υλών είναι τα τρία μεγαλύτερα κόστη που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εγχώριες βιομηχανικές επιχειρήσεις σε μια αγορά που η έλλειψη ρευστότητας είναι το μεγαλύτερο άγχος των επιχειρήσεων και ειδικά για όσες εταιρείες δεν έχουν έσοδα από θυγατρικές του εξωτερικού. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από τις δηλώσεις πολλών διοικήσεων εισηγμένων εταιρειών, στο πλαίσιο των ετήσιων γενικών συνελεύσεων που πραγματοποιούνται αυτόν τον μήνα.
Κανόνες χρηματοδότησης μέσω του ELA
Τους κανόνες βάσει των οποίων εγκρίνει την παροχή έκτακτης ρευστότητας μέσω του μηχανισμού ELA δημοσιοποίησε χθες η ΕΚΤ. Οι κανόνες, που εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. στις 17 Μαΐου και δημοσιοποιήθηκαν κυρίως για λόγους διαφάνειας, δεν επιφυλάσσουν ουσιαστικές αλλαγές στο κόστος και στον τρόπο χορήγησης της έκτακτης ρευστότητας. Από τον συγκεκριμένο μηχανισμό οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει 42,1 δισ. ευρώ. Ετσι, το κόστος είναι κατ’ ελάχιστον κατά 100 μονάδες βάσης πάνω από το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης της ΕΚΤ, που σήμερα είναι στο 0,25%, και διαφοροποιείται ανάλογα με την ποιότητα των εγγυήσεων που δίνει κάθε τράπεζα για να αντλήσει ρευστότητα.
Σχέδιο ενίσχυσης βιομηχανίας ζητεί ο ΣΕΒ
Την παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους θεσμούς, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπέρ μιας συνεκτικής και ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την αναγέννηση της βιομηχανικής παραγωγής και μεταποίησης στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ζητεί με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο ΣΕΒ. Ειδικότερα, τονίζει την ανάγκη και η Ελλάδα να ενώσει τη φωνή της με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να ενταχθεί ειδική παράγραφος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-23 Ιουνίου 2017, για τη νέα βιομηχανική πολιτική για την Ευρώπη, σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της 29ης Μαΐου 2017. Η σύγκλιση της συνεισφοράς της ελληνικής βιομηχανίας στο ΑΕΠ με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο γύρω στο 15%, σε ορίζοντα δεκαετίας, όπως αναφέρει ο ΣΕΒ στην επιστολή του, μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον 550.000 σταθερές δουλειές με ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο.