Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν συνολικά 11 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης, για τις χορηγήσεις δανείων, ύψους 62 εκατομμυρίων δολαρίων, που ενέκρινε την περίοδο 2009 – 2012 η τράπεζα FBBank στην οποία διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος.
Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, με το υπ’ αριθμ. 347/2017 βούλευμά του, παραπέμπει σε δίκη όλους τους κατηγορούμενους ανεξαιρέτως, στους οποίους κατά περίσταση αποδίδει τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πολυσέλιδο παραπεμπτικό βούλευμα, τα μέλη της Επιτροπής δανείων της τράπεζας και ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος, Βίκτωρ Ρέστης, κατά τη διαχείριση της περιουσίας της τράπεζας συμμετείχαν στη διαδικασία έγκρισης δανείων, συνολικού ύψους 62.250.000 δολαρίων ΗΠΑ προς νομικά πρόσωπα και εκταμίευσης από την τράπεζα των αντίστοιχων ποσών, ενεργώντας κατά παράβαση των υποχρεώσεών τους και των αρχών της πιστοδοτικής πολιτικής της τράπεζας, όπως αυτές καθορίζονται στο Εγχειρίδιο Χρηματοδότησης.
Μάλιστα, φέρονται να έλαβαν προς εξασφάλιση των απαιτήσεων της τράπεζας ναυτικές υποθήκες πλοίων ιδιοκτησίας των πιστούχων, οι οποίες ήταν επισφαλείς για την τράπεζα, “δεδομένου ότι είχε σημειωθεί σημαντική πτώση της αξίας των πλοίων ήδη από τα τέλη του 2008, όταν η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε και τον κλάδο της ναυτιλίας, και ενώ έκτοτε η τράπεζα δεν ήταν επαρκώς κεφαλοποιημένη για την κάλυψη των αναλαμβανομένων κινδύνων, ιδίως στον κλάδο της ναυτιλίας, γεγονός που είχε κατ’ επανάληψη επισημανθεί από την ΤτΕ, η οποία υποδείκνυε διαρκώς την ανάγκη μείωσης των χορηγήσεων στον κλάδο αυτό”.
Όπως αναφέρει το δικαστικό συμβούλιο, η αξία των πλοίων, και δη μεταχειρισμένων, που τέθηκαν ως εγγύησεις για τη χορήγηση των δανείων, “έβαινε έκτοτε συνεχώς μειούμενη κατ’ έτος και ουδόλως εξασφάλιζε τα χορηγηθέντα δάνεια, προξενώντας έτσι μείωση του ενεργητικού της και ζημιώνοντας την περιουσία της τράπεζας κατά το ποσό αυτό, το οποίο τέθηκε σε οριστική καθυστέρηση και μετακυλήθηκε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια του πιστωτικού ιδρύματος και τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση”.
Τα δάνεια εκατομμυρίων ευρώ εμφανίζονται να δόθηκαν την περίοδο 2009 – 2012 σε εταιρίες με έδρα μεταξύ άλλων τις νήσους Μάρσαλ και τη Λιβερίας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μέτοχός τους ήταν η ίδια η οικογένεια του Βίκτωρα Ρέστη. Αν και οι κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, στο βούλευμα αναφέρονται αναλυτικά όλα τα δάνεια που χορηγήθηκαν για την αγορά πλοίων βάζοντας ως υποθήκη τα ίδια αυτά πλοία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αποφάσεων που έλαβαν τα στελέχη της FBBank, είναι η περίπτωση δανείου, ύψους 24 εκατομμυρίων δολαρίων για το οποίο ως εγγύηση δόθηκε πλοίο, το οποίο αρχές του 2008 είχε εμπορική αξία 47.200.000 δολάρια, ωστόσο κατά το χρόνο έγκρισης του δανείου αυτή είχε μειωθεί στο ποσό των 24.000.000 ευρώ, επομένως “ήταν επικείμενη μετά βεβαιότητας περαιτέρω απομείωση της αξίας του, η οποία και πράγματι επήλθε, αφού την 29 Μαΐου 2012 η αξία του περιορίστηκε στο ποςό των 12.000.000 ευρώ και συνέχισε μειώμενη”.