Θα πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο “deal”, μετά από αυτό του ΔΟΛ, όπου θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 68 του νόμου 4307/2014 για εκκαθάριση επιχείρησης εν λειτουργία.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) θα επιδιωχθεί εκποίηση περιουσιακών στοιχείων ή εύρεση επενδυτή. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα διαχωριστούν οι δραστηριότητες των Ναυπηγείων στο εμπορικό και στο πολεμικό κομμάτι, ώστε οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να κάνουν ναυπηγήσεις στον ένα ή και στους δύο κλάδους. Επομένως, η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα βγει αναλόγως με το πώς θα κατανεμηθούν οι λειτουργικές ενότητες των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε.
Κρίσιμο θέμα με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι η ύπαρξη διαιτησίας. Συγκεκριμένα, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει καταλογιστεί με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ληξιπρόθεσμο ποσό 566 εκατ. ευρώ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις που έλαβαν την περίοδο 1997 – 2002.
Μάλιστα, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη ανάκτηση των ενισχύσεων αυτών. Το θέμα των κρατικών ενισχύσεων βρίσκεται την τελευταία πενταετία στο Διαιτητικό Δικαστήριο του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC) μετά από προσφυγές που υπέβαλε η ΕΝΑΕ και ο μέτοχός της Ισκαντάρ Σάφα.
Σημειώνεται ότι η ειδική διαχείριση στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν θα εμπλακεί με τα λειτουργικά κόστη των Ναυπηγείων (προσωπικό), αφού αυτά τα έχει αναλάβει το Πολεμικό Ναυτικό. Ειδικότερα, από τις 30 Απριλίου 2014 η πληρωμή των εργαζομένων γίνεται από το Πολεμικό Ναυτικό στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης ναυπηγικού προγράμματος για λογαριασμό του. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, από τον Απρίλιο του 2012, οι οποίες έχουν κριθεί δικαστικά.
Στην περίπτωση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, τις μακράν μεγαλύτερες απαιτήσεις ως πιστωτής έχει το Δημόσιο, ενώ οι απαιτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς που θα συνυποβάλλει την αίτηση ειδικής διαχείρισης, κινούνται στα 35 – 40 εκατ. ευρώ.
Με βάση το άρθρο 68 του ν. 4307/2014 που προβλέπει την έκτακτη διαδικασία της ειδικής διαχείρισης, η αίτηση υποβάλλεται από τον πιστωτή ή πιστωτές οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 40% των απαιτήσεων και στους οποίους θα πρέπει να περιλαμβάνεται τουλάχιστον ένας χρηματοδοτικός φορέας.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία της ειδικής διαχείρισης έχει εφαρμογή σε επιχειρήσεις όπου συντρέχουν: α) γενική και μόνιμη αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων, β) δεν έχουν δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις τα 2 τελευταία χρόνια και γ) έχουν αρνητική καθαρή θέση.