Εάν, για πρώτη φορά, οικόπεδο στη Ρόδο περάσει στα χέρια Τούρκου τραπεζίτη, θα κριθεί σήμερα στο δικαστικό μέγαρο του νησιού, το οποίο παρά τα εμφανή σημάδια κατάρρευσης διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτες τις επιβλητικές γραμμές της ιταλικής αρχιτεκτονικής του 1930.
Στο Ειρηνοδικείο Ρόδου, ο τουρκικός τραπεζικός όμιλος Ziraat, ως επισπεύδων, βγάζει στο σφυρί ακίνητο, έναν αγρό τεσσάρων στρεμμάτων, με την τιμή πρώτης εκκίνησης να έχει οριστεί σε 135.000 ευρώ. Η τουρκική τράπεζα, από το 2008 που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, έχει χορηγήσει σημαντικού μεγέθους δάνεια σε Έλληνες πελάτες της, (το συνολικό ύψος δεν είναι γνωστό) αριθμός των οποίων δεν εξυπηρετείται.
Αυτός είναι ο λόγος που τον Ιούλιο του 2016 η Ziraat εξέδωσε διαταγή πληρωμής της τάξης των 243 χιλιάδων ευρώ, κατάσχοντας το ακίνητο των τεσσάρων στρεμμάτων.
Η ιδιοκτησία είναι εκτός σχεδίου πόλης, βρίσκεται στο γραφικό χωριό Κοσκινού που απέχει 10 χιλιόμετρα από τη Ρόδο και φέρει προσημείωση υποθήκης, ύψους 300 χιλ. ευρώ, υπέρ της Ziraat.
Ανήκει σε επιχειρηματία που εμφανιζόταν, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, στο δ.σ. μίας από τις πιο ιστορικές εταιρείες λιανικής της Ρόδου.
Η Ziraat bankasi
Η τουρκική τράπεζα ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην Ελλάδα το 2008 στην Ελλάδα, προσφέροντας επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια. Η ελληνική θυγατρική, με υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κομοτηνή και Ρόδο, διαθέτει πάγια αξίας 95,7 εκατ. ευρώ και καταστατικό μετοχικό κεφάλαιο της τάξης των 30 εκατ. ευρώ.
Με έτος ίδρυσης το 1863, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας (μετά την Garanti), λειτουργούσε στην Μακεδονία μέχρι το 1914, χορηγώντας δάνεια σε αγρότες. Η περιουσία της τράπεζας ανερχόταν τότε σε περίπου 11 εκατ. δραχμές και περιλάμβανε ακίνητα, που είχαν περιέλθει σε αυτήν από δάνεια κατόπιν πλειστηριασμών αξίας 7.156.326 δραχμών, ενώ οι απαιτήσεις προς είσπραξη έφθαναν τα περίπου 5 εκατ.
Η εκκαθάρισή της από τη Γενική Διοίκηση Μακεδονίας ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1914, υπήχθη τον Ιανουάριο του 1915 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και μετονομάσθηκε σε Γεωργική Τράπεζα Μακεδονίας – Ηπείρου, ενώ το 1929 τη διαδέχθηκε η ATEΒank.
Τον Μάρτιο του 2007 το δ.σ. της τουρκικής τράπεζας έλαβε την απόφαση για δραστηριοποίηση στην Ελλάδα και δύο μήνες μετά, η Ziraat Bank κατέθεσε αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εγκατάσταση και τη λειτουργία υποκαταστημάτων στη χώρα μας.
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, η Ziraat, ως όμιλος, διαθέτει περιουσιακά στοιχεία της τάξης των 89,4 δισ. ευρώ, ενώ το 2016 εμφάνισε καθαρή κερδοφορία της τάξης του 1,7 δισ. ευρώ.