Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει οι εγχώριες τράπεζες με τις ευρωπαϊκές αρχές, καθώς μέχρι το τέλος του 2018 πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.
Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει στην πώληση θυγατρικών τραπεζών στα Βαλκάνια και άλλες χώρες, ξενοδοχείων, εταιρειών real estate, ασφαλιστικών και άλλων συμμετοχών. Η Alpha Bank και η Eurobank έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το σύνολο των σχετικών ενεργειών, ενώ η Εθνική έχει ολοκληρώσει περίπου το 85% των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να επιταχύνει τον βηματισμό της καθώς η υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης έχει μείνει λίγο πίσω, καθυστέρηση που οφείλεται και στις διοικητικές αλλαγές: η τράπεζα παρέμεινε επί περίπου 10 μήνες το 2016 με προσωρινή διοίκηση. Πλέον, με τη νέα διοίκηση, η τράπεζα κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα με στόχο να ολοκληρώσει την πώληση διαφόρων συμμετοχών εντός της εφετινής χρονιάς.
Σημειώνεται ότι τα επιχειρησιακά συμφωνήθηκαν με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. (DG Comp) μετά την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015 και προέβλεπαν σειρά ενεργειών όπως μείωση μεγέθους, πωλήσεις θυγατρικών στο εξωτερικό, αποχώρηση από μη τραπεζικές δραστηριότητες, πώληση συμμετοχών κ.ά. Στην ουσία, τα νέα σχέδια αποτέλεσαν αναθεώρηση – επέκταση των σχεδίων αναδιάρθρωσης που είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της 1ης ανακεφαλαιοποίησης. Στόχος των σχεδίων ήταν, μέσω των ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων, οι τράπεζες να επιστρέψουν ταχύτερα την κρατική βοήθεια που έλαβαν στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων. Τα αναθεωρημένα σχέδια είχαν τριετή ορίζοντα, όλες οι κινήσεις έπρεπε να ολοκληρωθούν στο διάστημα 2016 – 2018.
Αναλυτικότερα για την Εθνική με την πώληση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία UBB πριν από λίγες εβδομάδες, αλλά και την ολοκλήρωση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής τις επόμενες ημέρες, θα έχει ολοκληρωθεί πάνω από το 85% των δράσεων που προβλέπονται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Πρόκειται για τις πιο απαιτητικές δράσεις και –μαζί με την πώληση της Finasbank στην Τουρκία– τις μεγαλύτερου μεγέθους, και επίδρασης στον ισολογισμό του ομίλου, θυγατρικές. Μετά την πώληση της UBB ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (CET1) διαμορφώνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, στο 17%, ενώ μετά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να φθάσει στο 18%. Σημειώνεται ότι η Εθνική μετά την πώληση της Finansbank προχώρησε στην αποπληρωμή των Cocos, που είχε εκδώσει στο πλαίσιο της 3ης ανακεφαλαιοποίησης, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.
Η Πειραιώς το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην πώληση συμμετοχών και θυγατρικών όπως η Avis (εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων), το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», η Hellenic Seaways (40% συμμετοχή), η Αττική Οδός (10% συμμετοχή), το Λιμάνι του Αστακού (27% συμμετοχή), το Κτήμα Μάρλιν (28% συμμετοχή) και οι ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέα (33% συμμετοχή) και Σελόντα (33% συμμετοχή). Από την πώληση των παραπάνω εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει περίπου 150 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, πρέπει να δρομολογήσει την πώληση θυγατρικών τραπεζών στην Αλβανία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κ.ά. Σημειώνεται ότι Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς υποχρεώθηκαν από την DG Comp σε δραστικότερες περικοπές και πλήρη αποχώρηση από τις αγορές του εξωτερικού, καθώς κατά την 3η ανακεφαλαιοποίηση, τον χειμώνα του 2015, έλαβαν και πρόσθετη κρατική βοήθεια.
Η υλοποίηση των σχεδίων αναδιάρθρωσης των συστημικών τραπεζών, που έχουν συμφωνηθεί με την DG Comp, αποτελούν νομικές υποχρεώσεις που δεσμεύουν την Ελληνική Δημοκρατία. Σε περίπτωση μη τήρησης των σχετικών δεσμεύσεων, οι ευρωπαϊκές αρχές μπορούν άμεσα να απαιτήσουν την επιστροφή της κρατικής βοήθειας που έχει χορηγηθεί στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων, επιβάλλοντας μάλιστα ποινές.