Η πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων είναι για ακόμη μια φορά έτοιμη να εκραγεί με ανεξέλεγκτες προεκτάσεις για την παγκόσμια ειρήνη. Ο νεο- οθωμανισμός του Ερντογάν και η προσπάθεια του να δημιουργήσει βαλκανικό μουσουλμανικό τόξο, ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός και η ένταση με τη Σερβία για το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και οι παράλογες προκλήσεις και διεκδικήσεις του σε βάρος της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τα πρόσφατα επεισόδια και την πολιτική αστάθεια στα Σκόπια, την εύθραυστη ειρήνη στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και τις επίσημες αναφορές ύπαρξης πολλών πυρήνων τζιχαντιστών στην περιοχή, δημιουργούν ένα μείγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο που μια «σπίθα» είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε γενικευμένη «έκρηξη».
Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι οι τζιχαντιστές έχουν ήδη απειλήσει για χτυπήματα κατά των Χριστιανών στα Βαλκάνια με στόχο την ίδρυση Χαλιφάτου στην περιοχή. Άλλωστε, οι απώλειες που έχουν στα πεδία των μαχών σε Συρία και Ιράκ έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του πολέμου σε άλλες περιοχές.
Τέτοιου είδους εξελίξεις θα επηρεάσουν σίγουρα και την Ελλάδα , όχι μόνο λόγω γειτνίασης με τις ανωτέρω χώρες, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι αποτελεί πύλη εισόδου, αλλά και χώρα φιλοξενίας δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, από τους οποίους κάποιοι μπορεί να είναι τζιχαντιστές και να ταξιδεύουν με το πρόσχημα της μετανάστευσης και οι οποίοι σε δεδομένη στιγμή να εκμεταλλευθούν την απόγνωση όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα ώστε να τους προσηλυτίσουν και φανατίσουν.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τον Milan Mijalkovski, καθηγητή και αναλυτή ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, η Σερβία, η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, συμπεριλαμβανομένης της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, μπορεί να γίνουν ο πρώτος στόχος της Daesh στα Βαλκάνια, χωρίς να αποκλείεται και η Κροατία .
Ο Mijalkovski, συνέχισε λέγοντας ότι « αυτό που μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι στη γειτονική Βοσνία και Ερζεγοβίνη υπάρχουν περισσότερα από 1.700 ακίνητα ιδιοκτησίας μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, που φέρονται να συνδέονται με τρομοκρατικές ομάδες στη Μέση Ανατολή»!
«Για χρόνια, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη αρνήθηκε να καταρτίσει έναν κατάλογο τζιχαντιστών που κατοικούν στη χώρα. Οι βασικές πηγές χρηματοδότησής τους είναι διάφορα ιδρύματα και μεσιτικά γραφεία ακινήτων που αναλαμβάνουν τις διαπραγματεύσεις. Επισημαίνω ότι μετανάστες από τη Μέση Ανατολή αγοράζουν ακίνητα κυρίως κοντά στο Σεράγεβο. Επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι υπάρχουν 30000 – 50.000 Άραβες που ζουν εκεί και οι οποίοι δεν ελέγχονται από τις Αρχές «, δήλωσε ο Μιγιάλκοβσκι στο Sputnik της Σερβίας.
Νωρίτερα φέτος, αναφέρθηκε ότι το 30% αυτών που μετακόμισαν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη από τον αραβικό κόσμο, πρωτίστως από τις χώρες του Κόλπου, είναι προσκολλημένοι στον ουαχαμπισμό και τον σαλαφισμό, γνωστές κυρίως επειδή οι τρομοκρατικές ομάδες, όπως η αλ-Κάιντα και η Νταές, υποστηρίζουν αυτές τις ιδεολογίες.
«Δεν αποκλείονται τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του σερβικού πληθυσμού»
«Όλοι μπορούν να γίνουν στόχος για τρομοκράτες, αλλά η Σερβία και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας κινδυνεύουν να γίνουν πρώτης προτεραιότητας στόχοι. Οι τρομοκράτες δεν θα εγκαταλείψουν το σχέδιό τους να ιδρύσουν ένα χαλιφάτο στα Βαλκάνια», δήλωσε.
Σύμφωνα με τον Mijalkovski , το σημερινό πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι μετά τον πόλεμο στα Βαλκάνια εκείνοι οι μουτζαχεντίν που πολέμησαν στο πλευρό των Βόσνιων Μουσουλμάνων δεν επέστρεψαν στις χώρες τους.
«Αντί να τους στείλουν πίσω, εκεί από όπου προέρχονταν, τους δόθηκαν διαβατήρια της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Υπήρχαν αρκετές χιλιάδες από αυτούς, τους δόθηκε άδεια να εγκατασταθούν στη χώρα, κυρίως κοντά στα σύνορα με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας και την πόλη Mostar, σε περιοχές που κυριαρχούν Κροάτες », δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.
Σύμφωνα με μια έκθεση για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική δραστηριότητα, περίπου 850 εκατομμύρια δολάρια αποσύρθηκαν από τη Βοσνία, μεταξύ το 2001 και 2010. Ενδεχομένως, αυτό σχετίζεται με τις αυξανόμενες δραστηριότητες μη εμπορικών οργανώσεων που φέρονται να έχουν στενές σχέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες στη Μέση Ανατολή.
Πολλές από αυτές τις οργανώσεις συμπεριλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, συνεχίζουν να παραμένουν εγγεγραμμένες στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, για παράδειγμα, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα Al-Haramain & Al Masjed Al-Aqsa.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες κατέγραψαν 110 υπηκόους από τον αραβικό κόσμο στη Βοσνία. Κανείς από αυτούς, όμως, δεν επισκέφθηκε ποτέ τη χώρα. Υπάρχουν συνολικά 7000 επιχειρήσεις στη Βοσνία, οι οποίες φέρονται να συνδέονται με εξτρεμιστικές ομάδες. Έχουν σχεδόν 17.000 ακίνητα.
Τα Βοσνιακά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στα στρατόπεδα εκπαίδευσης για μαχητές της Daesh. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το μεγαλύτερο από αυτά βρίσκεται στο χωριό Bezicani, στο έδαφος μιας περιοχής του πρώην γιουγκοσλαβικού Στρατού.
Τέλος ο Mijalkovski κατέληξε λέγοντας ότι «αυτό αποδεικνύει ότι οι οργανώσεις αυτές επικεντρώνονται στην εκπαίδευση για επιχειρήσεις. Θέλουν να δημιουργήσουν μια στρατιωτική δομή που θα αποτελούσε απειλή για ολόκληρη την περιοχή.» Εάν μια τρομοκρατική επίθεση πραγματοποιηθεί κάπου στα Βαλκάνια, ο ισλαμικός παράγοντας θα επανεμφανισθεί δυναμικά και πάλι στην περιοχή».