Μπορεί οι απώλειες των 38 δισ. ευρώ σε καταθέσεις που κατεγράφησαν από τα τέλη του 2014 να αναχαιτίστηκαν με την επιβολή των capital controls πριν από δύο χρόνια, η αιμορραγία όμως στον δανεισμό των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών συνεχίζεται μέχρι σήμερα, οδηγώντας το έλλειμμα χρηματοδότησης της οικονομίας την επίμαχη περίοδο περίπου στα 20 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα των 20 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα, που καταγράφεται από τα τέλη του 2014 μέχρι και σήμερα, έχει διευρύνει στα 65 δισ. ευρώ τις συνολικές απώλειες που υπέστη η ελληνική οικονομία από την αρχή της κρίσης. Πρόκειται για τη μείωση του δανεισμού από τις τράπεζες, από την οποία επλήγησαν κυρίως οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν χωρίς πρόσβαση σε ρευστότητα και κεφάλαια κίνησης ή κεφάλαια για επενδύσεις. Ο δανεισμός προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά υποχώρησε από 257,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010 σε 192 δισ. ευρώ τον Mάιο του 2017 και η αδυναμία χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα αποτελεί μια από τις βασικότερες συνέπειες της κρίσης, που κορυφώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια με το νέο κύμα εκροών των καταθέσεων από τις τράπεζες, γεγονός που οδήγησε τον Ιούνιο του 2015 στην επιβολή των capital controls.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών παραμένει σε αρνητικό έδαφος και διαμορφώθηκε τον περασμένο Mάιο στο -1%, ενώ η ροή χρηματοδότησης, ύστερα από δύο θετικούς μήνες, υπήρξε αρνητική κατά 395 εκατ. ευρώ. Η αρνητική ροή χρηματοδότησης σημαίνει ότι οι αποπληρωμές δανείων ή οι διαγραφές υπερέβησαν τις νέες χορηγήσεις από τις τράπεζες, δημιουργώντας το έλλειμμα χρηματοδότησης.
Από τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι η κάθετη πτώση των χορηγήσεων που ξεκίνησε από το 2010 είχε περιοριστεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και η ροή χρηματοδότησης προς την οικονομία είχε σταθεροποιηθεί. Η εξέλιξη αυτή ανατράπηκε στις αρχές του 2015 μετά τη μεγάλη φυγή καταθέσεων που πυροδότησε η αβεβαιότητα για τη λήξη του προγράμματος και οδήγησε στη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο. Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη των καταθέσεων σταθεροποιήθηκε με την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, δεν συνέβη το ίδιο με τις χορηγήσεις που συνεχίζουν να δίνονται με το σταγονόμετρο, καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ και το 2017, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η χρονιά θα κλείσει με πιστωτική συρρίκνωση για έβδομο συνεχή χρόνο.
Αυξήθηκαν 421 εκατ. οι καταθέσεις τον Μάιο
Στα 119,4 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα τέλη Μαΐου οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στις τράπεζες, καταγράφοντας αύξηση κατά 421 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα. Από τα 119,4 δισ. ευρώ των καταθέσεων, τα 98,8 δισ. ευρώ είναι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών, που εμφανίζονται μειωμένες κατά 331,7 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 752,7 εκατ. ευρώ αυξήθηκε η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Σε σχέση με την αρχή του χρόνου, οι καταθέσεις είναι μειωμένες κατά 2 δισ. ευρώ, εξέλιξη που δείχνει ότι τόσο το κλίμα εμπιστοσύνης όσο και η δυνατότητα αποταμίευσης είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένα. Αν στα υπόλοιπα των καταθέσεων που υπάρχουν στις τράπεζες προστεθούν και οι καταθέσεις της γενικής κυβέρνησης, τα υπόλοιπα διαμορφώνονται στα 129,9 δισ. ευρώ. Τα χαμηλά επίπεδα καταθέσεων περιορίζουν και τη δυνατότητα των τραπεζών να προχωρήσουν σε νέες χορηγήσεις, αφού ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις διαμορφώνεται σε 161%.