Στις 23 Ιουνίου η απόφαση για την πολύκροτη υπόθεση
Την ενοχή και των 16 κατηγορουμένων για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, αποδίδοντας ευθύνες κατά περίπτωση σε αυτούς για τα 17 επιλήψιμα συμβόλαια μεγάλων εκτάσεων στην Ελαφόνησο, ζήτησε χθες στην αγόρευσή της η εισαγγελέας.
Υπενθυμίζεται ότι ένας εκ των βασικών κατηγορουμένων είναι ο νυν δήμαρχος της περιοχής και ένας συμβολαιογράφος. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι είναι μέλη της ίδιας οικογενείας, στην οποία ανήκει και ο δήμαρχος.
Η μεγάλη δίκη με κατηγορίες για πώληση δασικών εκτάσεων στην πανέμορφη περιοχή της Ελαφονήσου, στη μοναδική παραλία του Σίμου, συνεχίσθηκε και χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας, με την ολοκλήρωση των απολογιών, την αγόρευση της εισαγγελέως και της Πολιτικής Αγωγής, όπως και των δικηγόρων υπεράσπισης.
Αργά το μεσημέρι η δίκη διεκόπη, λόγω του προχωρημένου της ώρας, ενώ θα συνεχισθεί για να ολοκληρωθεί στις 23 του μήνα, με την αγόρευση ενός δικηγόρου ακόμα υπεράσπισης και την έκδοση της απόφασης.
Πρόταση εισαγγελέα
Όλοι οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ στην απολογία του χθες ο κατηγορούμενος δήμαρχος υποστήριξε ότι οι εκτάσεις για τις οποίες κατηγορείται ότι έκανε συμβόλαια προήλθαν από τη μητέρα του. Μάλιστα, ισχυρίσθηκε ότι επειδή τότε δεν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα να γίνει ένα συμβόλαιο, έγιναν περισσότερα κι ένα ένα.
Δήλωσε, τέλος, πεπεισμένος ότι τα επίμαχα ακίνητα ανήκουν στην οικογένεια και δεν έχει γίνει καμία παράνομη πράξη.
Από την πλευρά της, η εισαγγελέας Έδρας κα Νικολοπούλου ανέπτυξε την πρότασή της, σημειώνοντας ότι από τα 17 επίδικα συμβόλαια πρέπει να εξαιρεθούν τα δύο, καθώς δεν προκύπτει παράνομη πράξη.
Για τα υπόλοιπα όμως 15, είπε ότι όλοι οι τίτλοι είναι με χρησικτησία και επισήμανε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση για τα συμβόλαια που έχει καθένας, καθώς και ο συμβολαιογράφος που τα συνέταξε, προσπάθησαν να εξαπατήσουν το Δημόσιο, γνωρίζοντας πως πρόκειται για δημόσιες εκτάσεις.
Προσδιόρισε, δε, την αντικειμενική αξία αυτών στο ύψος περίπου των 268.000 ευρώ και την εμπορική τους ότι ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Ακολουθούν κι άλλα
Σημειώνεται πως, όπως έχει επισημανθεί κατά τη διαδικασία εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης, αυτή είναι η πρώτη δικογραφία, ενώ ακολουθεί δεύτερη με πολλά περισσότερα συμβόλαια για αμφισβητούμενες εκτάσεις.
Συγκεκριμένα, έχει επισημανθεί ότι εκκρεμούν για την ίδια υπόθεση δικογραφίες που αφορούν 135 συμβόλαια για εκτάσεις στην Ελαφόνησο, ενώ συνολικά η επίδικη έκταση αγγίζει τα 500 στρέμματα στο νησί!
Σύμφωνα με το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν οι κατηγορούμενοι, όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1997, όταν ο κατηγορούμενος νυν δήμαρχος και υπηρετών αιρετός τα προηγούμενα χρόνια, ζήτησε από τον κατηγορούμενο συμβολαιογράφο τη σύνταξη συμβολαίου πώλησης για ένα αγρό 1 στρέμματος, σε έτερο κατηγορούμενο. Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, οι τρεις γνώριζαν ότι η συγκεκριμένη έκταση ανήκε στο Ελληνικό Δημόσιο και ήταν δασική. Η συγκεκριμένη, δε, αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερης έκτασης, που είχε κηρυχτεί αναδασωτέα από το 1995.
Από εκεί και μετά, συντάχθηκαν κι άλλα συμβόλαια από άλλα μέλη της οικογένειας και επίσης κατηγορουμένους.
Ακόμη, κατηγορούνται ότι παραπλάνησαν την υποθηκοφύλακα, καθώς παρέστησαν σε αυτήν ψευδώς ότι οι εκτάσεις που μεταβίβαζαν κατά θέση και όρια ήταν αγροτικές και είχαν αποκτηθεί από κληρονομιά.