Για ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες
Στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση παραδόθηκε το πόρισμα της προανακριτικής επιτροπής που ερεύνησε τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου για ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά την υπογραφή συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση και ψήφιση του πορίσματος από την Ολομέλεια θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη.
Κατά την παράδοση του κειμένου που υπογράφεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων καθώς ΚΚΕ, Ποτάμι και Χρυσή Αυγή παρέδωσαν δικές τους πορισματικές εκθέσεις, ο πρόεδρος της επιτροπής Νίκος Παρασκευόπουλος δήλωσε πως «Η Επιτροπή εργάστηκε εντατικά για να ερευνήσει το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών. Οι εργασίες ήταν πολύ παραγωγικές, με κλίμα συναίνεσης και χωρίς αντιπαραθέσεις. Το πόρισμα είναι η πρόταση της Επιτροπής» και υπογράμμισε ότι «Το πόρισμα προτείνει την εξάλειψη του αξιόποινου των αδικημάτων που έχουν παραγραφεί λόγω αλλά και την αναρμοδιότητα της Βουλής. Οδηγεί ωστόσο σε μια επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης, αφού στέλνεται στη τακτική Δικαιοσύνη».
Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης υποστήριξε πως «Μέσα από αυτές τις επιτροπές αναβαπτίζεται στην κοινή γνώμη η λειτουργία της Βουλής ως θεματοφύλακα των διαδικασιών που προβλέπονται. Όλη η δουλειά που έχει γίνει αποδίδεται στη Δικαιοσύνη». Ο ίδιος είπε πως «Η Βουλή μαζεύει το υλικό και η Δικαιοσύνη έχει το σήμα ότι το πολιτικό σύστημα δεν θα λειτουργεί πυροσβεστικά ούτε θα αποκρύπτει ζητήματα που αφορούν το πολιτικό προσωπικό. Την ανάγκη προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος πρέπει να την υπηρετούμε με μεγάλη προσήλωση. Όχι τυπολατρία η οποία μπορεί να μεταφραστεί από την κοινή γνώμη σε αδιαφορία».
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της ευρύτερης πλειοψηφίας της επιτροπής επιστρέφει τον φάκελο του κ. Γιάννου Παπαντωνίου στην Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα κρίνοντας πως το αδίκημα της απιστίας έχει πλέον παραγραφεί και πως για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες η Βουλή είναι αναρμόδια να το ερευνήσει.
Το Ποτάμι κατέθεσε δική του πρόταση υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της πλειοψηφίας για την παραπομπή της υπόθεσης από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας, αντιβαίνει στο Σύνταγμα και πάσχει νομικά και δικονομικά. Εισηγείται παράλληλα τη συνέχιση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για να καταλήξει σε παραδεκτό – κατά το Σύνταγμα – πόρισμα για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης κατά του τέως υπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 εδαφ. γ΄. Δική τους πορισματική έκθεση ετοιμάζουν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.