Ευρώπη και Κίνα συνασπίζονται εναντίον μιας τέτοιας απόφασης – Καθήκον μας να του πούμε ότι δεν είναι σωστό, δηλώνει ο Γιούνκερ
Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα αναμένει σε λίγες ώρες την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για το αν θα αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Οι έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν τα τελευταία 24ωρα αποκαλύπτοντας την πρόθεση του Αμερικανού προέδρου για αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία – ορόσημο για την κλιματική αλλαγή, έχουν προκαλέσει τη μήνη της διεθνούς κοινότητας.
Σε λίγες ώρες, περίπου μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ θα προβεί στην πολυαναμενόμενη ανακοίνωσή του για το αν θα παραμείνουν οι ΗΠΑ στη Συμφωνία για το Κλίμα. Μια απόσυρση των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ίδια την εφαρμογή της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα. Την ίδια ώρα, υπάρχει ο φόβος ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα προκαλέσει ντόμινο αποχωρήσεων κι άλλων χωρών από τη συμφωνία.
Ευρωπαϊκή Ένωση και Κίνα έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα στη διμερή Σύνοδο των Βρυξελλών (οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα), ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα εκδώσουμε μια κοινή δήλωση για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα, που καταγράφουν από τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα επιβεβαιώσουν ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία», επισήμανε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Σήμερα και αύριο, E.E. και Κίνα θα έχουν συνομιλίες στη βελγική πρωτεύουσα, με στόχο να ενισχύσουν τους δεσμούς τους ενώπιον της αβεβαιότητας που προκαλεί ο Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προειδοποίησε τον Τραμπ τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να αντιληφθεί πως δεν είναι τόσο απλό να αποσυρθεί από τη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, ενώ επισήμανε πως ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να έχει αυτήν την πεποίθηση γιατί δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες. «Είμαι διατλαντικός, ότι κι αν σημαίνει αυτό, που μπορεί να σημαίνει τίποτα και τα πάντα. Είμαι αντίθετος όμως, στο να μας συμπεριφέρονται ως υπηρέτες των Αμερικανών. Εάν τις επόμενες ώρες ή ημέρες ο Αμερικανός πρόεδρος δηλώσει ότι αποχωρεί από τη συμφωνία του Παρισιού, τότε είναι καθήκον της Ευρώπης να πει ότι αυτό δεν είναι σωστό», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Τις τελευταίες ώρες, πολλά αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ προτίθεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού, ο ίδιος, ωστόσο, σε ένα tweet περιορίστηκε να υποσχεθεί ότι θα κοινοποιήσει την απόφασή του «εντός των επόμενων ημερών».
Τι θα γινόταν σε περίπτωση αποχώρησης των ΗΠΑ
Η αποχώρηση των ΗΠΑ θα συνιστούσε ένα πραγματικό πλήγμα για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, μόλις ενάμισι χρόνο μετά την διάχυτη ευφορία που προκάλεσε η υιοθέτηση τον Δεκέμβριο του 2015 της Συμφωνίας του Παρισιού.
Μία απόσυρση θα φέρει τις ΗΠΑ στην ίδια θέση με τη Συρία και τη Νικαράγουα, τις μοναδικές χώρες που δεν συμμετέχουν στην Συμφωνία του Παρισιού, όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Ενέργειας Μάρος Σέφκοβιτς παραδέχτηκε ότι είναι ενήμερος για τις φήμες που κυκλοφορούν μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη νέα αμερικανική διοίκηση. «Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τους εταίρους μας στον κόσμο, στην Αφρική, την Κίνα, προκειμένου η Ευρώπη να επιβεβαιώσει τον ηγετικό της ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Και η Ευρώπη είναι έτοιμη να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Σίγουρα θα το κάνουμε», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «δεν θα έλθει το τέλος της ανθρωπότητας» εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν.
Ο Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει «φάρσα» την απειλή της παγκόσμιας θέρμανσης, αρνήθηκε το περασμένο Σάββατο να στηρίξει τη συμφωνία-ορόσημο στη Σύνοδο Κορυφής της G7, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει. Μια απόσυρση των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εφαρμογή της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου μετά την Κίνα. Υπάρχει εξάλλου ο φόβος ότι η κίνηση της Ουάσινγκτον θα ανοίξει το δρόμο για αποχώρηση κι άλλων χωρών.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει ήδη αυξηθεί κατά περίπου 0,6 βαθμούς.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι η διεθνής συμφωνία είναι «ενάντια στα εθνικά συμφέροντα» και θα εμπόδιζε τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη ρυπογόνο βιομηχανία λιθάνθρακα.
Η κυβέρνηση της Ουάσινγκτον μπορεί να επιλέξει να αποχωρήσει επισήμως από τη συμφωνία, μια διαδικασία που θα πάρει τρία χρόνια, ή να αποχωρήσει από τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, κάτι που θα μπορούσε να γίνει πιο γρήγορα, αλλά θεωρείται πιο ακραία κίνηση.
Ο Τραμπ πάντως φέρεται να έλαβε σοβαρά υπόψη του μια επιστολή που υπέγραφαν 22 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ, ζητώντας την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συνθήκη.