Δύο αντικρουόμενες αποφάσεις, οι οποίες, όμως, χαρακτηρίζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται ορισμένοι κύκλοι στη χώρα μας τον εκσυγχρονισμό της, έλαβε μέσα στον τελευταίο μήνα η ελληνική Δικαιοσύνη. Η πρώτη, με αριθμό 2164/2017 (22/5/2017) του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, αφορά την υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Το ΤΑΙΠΕΔ, στις 11/10/2013, εισέπραξε 622 εκατ. ευρώ από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ. Το ποσό αυτό, μείον τις αμοιβές του ταμείου και των συμβούλων, δόθηκε στο ελληνικό Δημόσιο (Ε.Δ.). Παρακράτησε ωστόσο τους τόκους της ολιγοήμερης προθεσμιακής κατάθεσης του κεφαλαίου, ύψους 483.637,34 ευρώ.
Για την απόφαση αυτή, η πρόταση του εισαγγελέα διαφθοράς είναι τα μέλη του Δ.Σ. να οδηγηθούν στο ακροατήριο με την κατηγορία της ζημίας του Ε.Δ. κατά το αντίστοιχο ποσόν. Ο ανακριτής εκτιμά ότι δεν στοιχειοθετείται η ζημία και κρίνει ότι η υπόθεση πρέπει να τεθεί στο αρχείο. Τη διαφορά αναλαμβάνει να λύσει το δικαστικό συμβούλιο. Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών λύει τη διαφορά υπέρ του ανακριτή, Κωνσταντίνου Σαργιώτη. Συνοπτικά, στην απόφασή του σημειώνει ότι τα έσοδα από τόκους προβλέπονται στον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, το προϊόν αυτό τοποθετήθηκε στους λογαριασμούς της εταιρείας –και όχι σε προσωπικούς λογαριασμούς των κατηγορουμένων– η οποία ελέγχεται κατά 100% από το Ε.Δ., οι πράξεις αυτές ελέγχθηκαν από τον εκπρόσωπο του βασικού μετόχου (το ΥΠΟΙΚ) που τις ενέκρινε στο πλαίσιο των γενικών συνελεύσεων του ταμείου.
Στην απόφαση σημειώνεται ακόμη ότι ο βασικός μέτοχος ποτέ δεν όχλησε το ΤΑΙΠΕΔ για να του καταβάλει τους τόκους, υπογραμμίζει ότι η πρακτική της παρακράτησης των τόκων ακολουθήθηκε και από τις επόμενες διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση του κ. Αστερίου Πιτσιόρλα, και, τέλος, σημειώνει ότι το Ε.Δ., με ειδικές προβλέψεις σε νόμους κατά το παρελθόν, εξαίρεσε άλλα έσοδα του ταμείου, όπως π.χ. τα έσοδα από μερίσματα επί των κερδών της τελευταίας χρήσης των εταιρειών που έχουν μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Αν ήθελε ο βασικός μέτοχος, θα μπορούσε να εξαιρέσει και τα συγκεκριμένα έσοδα. Τέλος, εξαίρει τους κατηγορουμένους για το ότι «ενήργησαν σύμφωνα με τα καθήκοντά τους με τον καλύτερο τρόπο»,εξασφαλίζοντας την «πλέον επωφελή (πρακτική) για το ταμείο (και άρα για το Δημόσιο) … αυξάνοντας τα έσοδα του ταμείου».
Είκοσι ημέρες μετά τη συγκεκριμένη απόφαση, σε μια αντίστοιχη υπόθεση, το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών έλαβε ακριβώς την αντίθετη απόφαση. Ελυσε τη διαφορά εισαγγελέα και ανακριτή υπέρ του πρώτου. Εκρινε ότι, στην υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Δημοσίου, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ παρανόμως παρακράτησε έσοδα από τόκους ύψους 101.374,33 ευρώ. Το έσοδο αυτό προέκυψε από την τοποθέτηση σε διάφορες ολιγοήμερες προθεσμιακές καταθέσεις του ποσού 261,31 εκατ. ευρώ που εισέπραξε από την πώληση των 28 κτιρίων. Η απόφαση 999/2017 (9/6/2017) του συμβουλίου υιοθετεί αυτούσια την πρόταση του εισαγγελέα Ανδρέα Καραφλού και προτείνει τα ίδια μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ να οδηγηθούν στη δικαστική αίθουσα με την κατηγορία ότι ζημίωσαν το Ε.Δ. κατά το ποσόν των 111 χιλ. ευρώ.
Η απόφαση αυτή ωστόσο άνοιξε τον «ασκό του Aιόλου» στις σχέσεις κυβέρνησης και θεσμών. Απειλεί μάλιστα την καταβολή της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, στην ίδια απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, τόσο τα τρία μέλη του Δ.Σ. όσο και τα έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ κατηγορούνται ότι, με την απόφαση πώλησης των 28 δημοσίων κτιρίων, ζημίωσαν το Δημόσιο με… 575 εκατ. ευρώ. Η ζημία ωστόσο, σύμφωνα με το σκεπτικό του εισαγγελέα, διευρύνεται καθώς περνάει ο καιρός, και π.χ. το κτίριο Κεράνη στου Ρέντη παραμένει αναξιοποίητο. Θεωρητικά, η ζημία μπορεί να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, θορυβημένη από τις αντιδράσεις των θεσμών, τώρα επιχειρεί να αποσοβήσει τη δικαστική δίωξη, αφού μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται και τρεις αλλοδαποί για τους οποίους, όπως ανέφερε ο Iσπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, ήρθαν στην Ελλάδα για να βοηθήσουν και κινδυνεύουν να βρεθούν στη φυλακή…
Έντυπη