Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί το σχέδιο αποεπένδυσης των ελληνικών τραπεζών από τις θυγατρικές τους εκτός Ελλάδος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας (15 και 16/6) αναμένεται να κριθεί ποιοι ενδιαφερόμενοι για την εξαγορά της ρουμανικής θυγατρικής της Eurobank, Bancpost, θα περάσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη φάση αυτή θα βρεθούν έξι από τους οκτώ υποψήφιους που έχουν εκδηλώσει καταρχήν ενδιαφέρον για την εξαγορά της τράπεζας και στους οποίους συγκαταλέγονται τράπεζες και funds. Όπως υπολογίζεται, οι δεσμευτικές προσφορές για την εξαγορά της τράπεζας θα κατατεθούν στα τέλη Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι η Eurobank ήταν η πρώτη τράπεζα της οποίας οι θυγατρικές εξωτερικού πέρασαν σε κέρδη, ήδη από το α΄ τρίμηνο 2016. Μέχρι και το α΄ τρίμηνο 2017 οι δραστηριότητες εξωτερικού της Τράπεζας παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες σε όλες τις χώρες (καθαρό αποτέλεσμα α΄ τριμήνου 2017 στα 29 εκατ. ευρώ).
Εν τω μεταξύ, μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να κλείσει η πώληση της ρουμανικής θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας, Banca Romaneasca. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι διαπραγματεύσεις στην τελική φάση γίνονται με δύο ενδιαφερόμενους αγοραστές, την τοπική τράπεζα Transylvania και την ουγγρική OTP.
Η τελευταία φαίνεται να έχει το προβάδισμα, καθώς ενδιαφέρεται ζωηρά για επέκτασή της στη ρουμανική αγορά και έχει δηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον της για εξαγορές τόσο ελληνικών τραπεζών καλής ποιότητας, αλλά και άλλων που εξετάζουν την αποχώρησή τους από τη Ρουμανία. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η OTP ενδιαφέρεται και για την εξαγορά της Bancpost. Εάν προκριθεί με βάση τις δεσμευτικές προσφορές και ως προτιμητέος αγοραστής για την τελευταία, τότε οι θυγατρικές των δύο ελληνικών τραπεζών θα καταλήξουν σε ενιαίο ξένο αγοραστή, εξέλιξη που παιζόταν ως σενάριο στην τοπική αγορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Μάλιστα, το σενάριο αυτό, προέβλεπε ως ενδιάμεσο στάδιο την εξαγορά της μίας ελληνικής θυγατρικής από την άλλη και την εν συνεχεία πώλησή τους σε ξένη τράπεζα.
Η απομόχλευση της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται και στην αγορά της Κύπρου, όπου δεν αποκλείεται να καταλήξει μέσα στο μήνα – αρχές του επόμενου η πώληση της Εθνικής Τράπεζας Κύπρου. Η συμφωνία, ωστόσο, θα επιτευχθεί μόνο εφόσον η Εθνική Τράπεζα λάβει ικανοποιητικό τίμημα. Σε διαφορετική περίπτωση, η πώληση θα επανεξεταστεί αργότερα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρονική πίεση από την πορεία του πλάνου αναδιάρθρωσης.
“Βαρύ” πλάνο απομόχλευσης από τις εκτός Ελλάδος θυγατρικές της έχει και η Τράπεζα Πειραιώς, της οποίας οι διεθνείς δραστηριότητες έχουν σταθμισμένο ενεργητικό 3,3 δισ. ευρώ. Η Τράπεζα πρόκειται να αποεπενδύσει πλήρως από τις αγορές Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Σερβίας, Αλβανίας και Ουκρανίας.