Προς χαμηλότερο όριο οφειλών οδεύουν προσεχώς οι πλειστηριασμοί ακινήτων, με την πλήρη απελευθέρωσή τους να αναμένεται από Σεπτέμβριο όταν θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στο Capital.gr, η επίσημη λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων και η συμμετοχή όλων των τραπεζών σε πλειστηριασμούς το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ρίξουν τον πήχη “προστασίας” της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμό στις 200.000 ευρώ από 300.000 σήμερα. Δεν αποκλείουν μάλιστα, το όριο να πέσει ακόμη χαμηλότερα, δεδομένου ότι το μέσο ύψος δανείου πριν από λίγα χρόνια ήταν οι 100.000 ευρώ, επομένως δεν έχει ουσιαστικό νόημα η ύπαρξη υψηλότερου πλαφόν.
Σε κάθε περίπτωση, το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς θα παύσει να ισχύει στην πράξη με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι γενικά η πρώτη κατοικία προστατεύεται από πλειστηριασμό, μέχρι τα τέλη του 2017, για όσους δανειολήπτες είναι ενταγμένοι στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος Κατσέλη, 3869). Έτσι, από το 2018 η προστασία δεν θα είναι οριζόντια, αλλά κατά περίπτωση και εφόσον αποδειχθεί ότι ο δανειολήπτης δεν έχει κάνει καταχρηστική άσκηση του νόμου και όντως βρίσκεται σε πλήρη οικονομική αδυναμία. Την κατεύθυνση αυτή δείχνει στην πράξη και το μεγάλο ποσοστό δικαστικών αποφάσεων που απορρίπτουν αιτήματα δανειοληπτών του ν. Κατσέλη για “κουρέματα” των δανείων τους.
Η επιταχυνόμενη αλλαγή τοπίου στο θέμα των πλειστηριασμών αποτελεί “μονόδρομο” που υπαγορεύεται από τις απαιτήσεις του SSM, ο οποίος ζητά αύξηση της ανάκτησης ενεχύρων από τις τράπεζες, και κυρίως από τη λογική και την ανάγκη της εμπέδωσης κουλτούρας πληρωμών. Οι περισσότεροι εφεξής πλειστηριασμοί θα δρομολογήσουν γενικότερα αλλαγή τοπίου στην αγορά κατοικίας. Και αυτό διότι, πριν ακόμη αναμειχθούν τα funds στις αγορές στεγαστικών δανείων και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, οι τράπεζες θα έχουν θέσει σε εφαρμογή ατομικές διευθετήσεις με τους οφειλέτες – πελάτες.
Στο πλαίσιο αυτό, από τον Σεπτέμβριο αναμένονται σε σταθερή βάση οι λεγόμενες “φιλικές λύσεις” (amicable solutions). Όπως έχει γράψει το Capital.gr, οι λύσεις αυτές θα αφορούν δάνεια ήδη καταγγελμένα ή ενδεχομένως ακόμη και στο στάδιο που έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής και θα αποτελούν το τελευταίο μέσο εύρεσης λύσης πριν τον πλειστηριασμό. Στο πλαίσιο αυτό, η τράπεζα θα καλεί τον οφειλέτη δανειολήπτη να πουλήσει ο ίδιος το σπίτι που είναι προσημειωμένο για το δάνειο (ή ενδεχομένως και άλλη κατοικία στις περιπτώσεις που ο οφειλέτης διαθέτει Ε9 αλλά πάσχει από ρευστότητα) σε τιμή που θα έχει συμφωνήσει με την τράπεζα, προκειμένου να κλείσει η οφειλή του και να αποφύγει την “κοινωνική κατακραυγή” του πλειστηριασμού. Εναλλακτικά, ο οφειλέτης θα μπορεί να πουλήσει (παραδώσει) το ακίνητο στην τράπεζα, μειώνοντας κατά την αξία αυτού το ύψος της οφειλής του.
Την επίσημη αλλαγή σκηνικού στα χρέη από δάνεια και στις ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων (πλειστηριασμοί), σηματοδοτεί και η επίσημη χθεσινή ανακοίνωση των συμβολαιογράφων, οι οποίοι μετά από οκτάμηνη αποχή από πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας για οφειλές προς Δημόσιο και τράπεζες, γνωστοποίησαν ότι από τούδε και στο εξής οι πλειστηριασμοί για κάθε οφειλή και για κάθε ακίνητο θα γίνονται κανονικά. Σημειώνεται ότι οι συμβολαιογράφοι εδώ και καιρό είχαν περιορίσει την αποχή τους για οφειλές έως 300.000 ευρώ σχετικά με την πρώτη κατοικία. Στην πράξη, βεβαίως, πλειστηριασμοί έχουν ξεκινήσει να γίνονται από τα μέσα Μαΐου και όπως έχει γράψει το Capital.gr, από πλευράς τραπεζών βγαίνουν σε πλειστηριασμό 60 – 70 ακίνητα την εβδομάδα.