Έπειτα από διαπραγματεύσεις τεσσάρων ετών μεταξύ των αρμόδιων επιτροπών του Ευρωκοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των υπουργών Δικαιοσύνης των κρατών-μελών της Ε.Ε. βρέθηκε επιτέλους η «φόρμουλα» για τη δημιουργία μιας Κοινοτικής Οδηγίας όσον αφορά «στην καταπολέμηση της απάτης στα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης» (ευρύτερα γνωστής ως οδηγία PIF).
Τα πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα και δηλώσεις αποτελούσαν τα πιο συχνά είδη απάτης, αντιστοιχώντας στο 34% του συνόλουΑποτελεί «ιστορική στιγμή», επιχαίρουν μετ’ επιτάσεως οι κοινοβουλευτικές επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου (Ελέγχου Προϋπολογισμού-Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) για το μέγα αυτό επίτευγμα, τη στιγμή που όπως κατ’ αποκλειστικότητα είχε αναφέρει το zougla.gr στις 17 Μαΐου 2017:
- Το έλλειμμα από την είσπραξη ΦΠΑ ανήλθε κατά προσέγγιση σε 159,5 δις ευρώ το 2014 και κυμαίνεται σε ποσοστό μεταξύ 40-50% ανάλογα με την εξεταζόμενη χώρα.
- Η διαφθορά πλήττει όλα τα κράτη-μέλη, ιδίως με τη μορφή του οργανωμένου εγκλήματος, και όχι μόνο επιβαρύνει την οικονομία της Ε.Ε., αλλά υπονομεύει και τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Κομισιόν έχει αποφασίσει να μη δημοσιεύει δεδομένα στο πλαίσιο της έκθεσης σχετικά με την πολιτική της Ε.Ε. για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
- Τα πλαστά ή παραποιημένα έγγραφα και δηλώσεις αποτελούσαν τα πιο συχνά είδη απάτης, αντιστοιχώντας στο 34% του συνόλου, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό παρατυπιών που κοινοποιήθηκαν ως δόλιες (52%) εντοπίστηκε στον γεωργικό τομέα. Επιπλέον, το υψηλότερο ποσοστό ανίχνευσης επί του συνόλου των δόλιων παρατυπιών (75%) προερχόταν από τα συστήματα διοικητικού ελέγχου που προβλέπονται στους τομεακούς κανονισμούς.
-
Οι Κανονισμοί που θέσπισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας και της συνοχής των πληροφοριών σχετικά με τις παρατυπίες και τις περιπτώσεις απάτης που κοινοποιούνται από τα κράτη-μέλη, δεν ορίζουν χρονοδιαγράμματα εντός των οποίων οι χώρες θα υποχρεούνται να κοινοποιούν τυχόν παρατυπίες.
- Η Κομισιόν αδιαφορεί για το γεγονός ότι δεν έχουν θεσπίσει όλα τα κράτη-μέλη εθνικές στρατηγικές για την καταπολέμηση της απάτης.
- Το 75% του συνόλου των υποθέσεων που δηλώθηκαν ως δόλιες αφορά σε εμπορεύματα όπως ο καπνός, τα ηλεκτρικά μηχανήματα, τα υποδήματα, τα προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, ο σίδηρος και ο χάλυβας. Η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Λευκορωσία, η Ρωσία και η Ουκρανία αναφέρονται συχνότερα ως χώρες προέλευσης των εν λόγω εμπορευμάτων.
Για την απάτη με τον ΦΠΑ, όμως, η Οδηγία που ετοιμάζεται θα περιλαμβάνει μόνο περιπτώσεις που συνεπάγονται απώλεια τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο ή περισσότερα κράτη-μέλη.
Αργότερα… βλέπουμε αν θα αναθεωρηθεί αυτό το όριο, λένε οι επιτροπές στο έγγραφό τους. Η απάτη στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων συμπεριελήφθη, επίσης, στην υπό εκπόνηση ποινική ρήτρα, προβλέποντας ότι σε τρία χρόνια η Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσον η οδηγία αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις περιπτώσεις αυτές και, εάν χρειάζεται, θα υποβάλει νομοθετική πρόταση με ειδική διάταξη για την απάτη στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων.
Επιπλέον, σε τρία χρόνια κι αν, η νέα Οδηγία θα μπορεί να δράσει αποτελεσματικά και αποτρεπτικά στην «πληγή» των δημοσίων συμβάσεων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., που μεταφράζονται σε απώλειες δεκάδων δις κατ’ έτος για τις οικονομίες τους.
Σύμφωνα με την προς εκκόλαψη νέα Κοινοτική Οδηγία, η μέγιστη ποινή για τα φυσικά πρόσωπα που θα αποκαλύπτονται ότι ενέχονται σε απάτες στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων θα είναι τουλάχιστον τέσσερα χρόνια φυλάκιση σε όλη την Ευρώπη, όταν συνεπάγεται ζημιές ή πλεονεκτήματα ύψους τουλάχιστον 100.000 ευρώ. Μόνο που οι προθεσμίες για την εκτέλεση των σχετικών αποφάσεων θα είναι πέντε έτη!
Συμπέρασμα;
Κρατάει και θα κρατήσει χρόνια ακόμη η κατ’ ευφημισμό προσπάθεια των ιθυνόντων να καταπολεμήσουν την απάτη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης!