Ο απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντα περιέγραψε τη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό ως το «τέλος του παιχνιδιού». Μιλώντας χθες σε εκδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ο κ. Αιντα ανέφερε ότι στόχος των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Ελβετία είναι η επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν.
Ενόψει της διάσκεψης εντείνονται και οι διπλωματικές διεργασίες για το Κυπριακό. Ο Εσπεν Μπαρθ Αιντα μεταβαίνει την Τρίτη στην Αθήνα για συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ το έγγραφο που ετοιμάζει για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις αναμένεται να δοθεί ως προσχέδιο στις πλευρές μέχρι την Τετάρτη, για σχόλια. Επαφές θα έχει ο κ. Άιντα και στις Βρυξέλλες.
Πέραν της συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, στην Αθήνα τη Δευτέρα, την ίδια ημέρα θα συναντηθεί στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προκειμένου να συζητήσει τα της διάσκεψης, με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συζητήσουν τις εξελίξεις και τους χειρισμούς την Πέμπτη, σε συνάντηση τις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει, επίσης, συνάντηση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ενώ την Τετάρτη θα συζητήσει τις εξελίξεις και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.
Παράλληλα η Βρετανία επανέλαβε την πρόθεσή της να παραδώσει τμήμα του εδάφους των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, με στόχο να διευκολύνει συμφωνία στο εδαφικό. Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Αγκυρα, Ρίτσαρντ Μουρ, δήλωσε στην εφημερίδα «Χουριέτ» ότι οι Βρετανικές Βάσεις, επισήμως και νομικά, δεν είναι μέρος της διαδικασίας αλλά πρόσθεσε πως το Λονδίνο γνωρίζει τις ευθύνες του και θέλει να αποτελέσει θετικό στοιχείο στις διαπραγματεύσεις για λύση. Είπε επίσης ότι όπως έγινε και στην περίοδο του σχεδίου Ανάν, η Βρετανία μπορεί να δώσει μέρος από τα εδάφη των Βάσεων. Εξάλλου, ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Μάθιου Κιντ, μιλώντας επίσης στην «Χουριέτ», εξέφρασε αισιοδοξία για συμφωνία στο Κρανς-Μοντάνα, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές έχουν αντιληφθεί τις ανησυχίες, η μία της άλλης καλύτερα από ποτέ. Είναι πολύ λογικό, ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία να αρχίσουν εστιάζοντας στα κεφάλαια της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Για τα ζητήματα της ενέργειας, ο Μάθιου Κιντ ανέφερε ότι οι κύριοι. Αναστασιάδης και Ακιντζί βλέπουν ότι αυτά δημιουργούν νέα ώθηση για να υπάρξει συμβιβασμός, επειδή θα ισχύει μια κατάσταση από την οποία θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.