Τον Σεπτέμβριο θα εκδικαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η αίτηση ειδικής διαχείρισης της Άλφα Γκρίσιν που κατέθεσαν οι τράπεζες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.
Παράλληλα, από την πλευρά της, η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης, η οποία θα εκδικαστεί στις 7 Νοεμβρίου, κίνηση επιβεβλημένη, όπως έχει υποστηρίξει η εταιρεία, λόγω της αδυναμίας εξασφάλισης νέου τραπεζικού και μη δανεισμού.
Ωστόσο, η πτώχευση της εταιρείας βρίσκει αντίθετες τις τράπεζες που θεωρούν ότι η δραστηριότητα της Άλφα Γκρίσιν θα πρέπει να συνεχιστεί και στην εταιρεία να εισέλθει, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού, επενδυτής. Η λύση αυτή, εξάλλου, όπως υποστηρίζουν, διασώζει- τουλάχιστον μέχρι νεοτέρας- τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας και δεν απαξιώνει την εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία που εμφανίζει προοπτικές.
Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η πτώχευση της Άλφα Γκρίσιν θα αποτελούσε το κακό σενάριο για τις τράπεζες που θα καλούνταν να διαχειριστούν ένα χρεοκοπημένο σχήμα με δανεισμό της τάξης των 25,4 εκατ. ευρώ και με τις συνολικές υποχρεώσεις να διαμορφώνονται σε 34,4 εκατ. ευρώ. Στην Eurobank η οφειλή ανέρχεται σε 4,2 εκατ. ευρώ, στην Alpha Bank 5,5 εκατ. ευρώ, στην Εθνική Τράπεζα 1,2 εκατ. ευρώ και στην Πειραιώς 157 χιλ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της εταιρείας Αλιόσα Γκρίσιν σε επιστολή του, που έχει δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται να αφήνει αιχμές έναντι των τραπεζών, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν υπέβαλε τρεις προτάσεις αναδιάρθρωσης του εταιρικού δανεισμού, οι οποίες απορρίφθηκαν από τις τράπεζες.
Έχει ακόμη αναφέρει ότι οι τράπεζες διέκοψαν τις σχετικές συζητήσεις τον Νοέμβριο του 2016, προχωρώντας σε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και στην έκδοση διαταγής πληρωμής. Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί η εταιρεία αιτήθηκε την πτώχευση στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά ενημέρωσε το χρηματιστήριο στις 13 Απριλίου.
Πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εκδίκαση της αίτησης ειδικής διαχείρισης, που έχει οριστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου, η οποία εάν γίνει δεκτή, θα τεθεί ειδικός διαχειριστής στην Άλφα Γκρίσιν.
Σημειώνεται ότι η Άλφα Γκρίσιν ιδρύθηκε το 1985 ως ομόρρυθμη εταιρεία, μετασχηματίστηκε σε Α.Ε. το 1989 και εισήχθη στο Χ.Α. το 2004. Δραστηριοποιείται στους τομείς υποστήριξης χώρων (μηχανογραφικά κέντρα, κέντρα τηλεπικοινωνιών κ.α.) κρίσιμων εφαρμογών (BCC – Business Critical Continuity), της αξιοποίησης ακινήτων, των ΑΠΕ και της εμπορίας και υποστήριξης συστημάτων κλιματισμού. Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Άλφα Γκρίσιν συμμετέχει ο Β. Γκρίσιν με ποσοστό 30,76%, ο Ν. Κακούσιος με 15,38% και ο Λ. Μιχαγελίδης με 13,63%, ενώ ποσοστό περίπου 15% κατέχει η Intrakat του ομίλου Intracom.
Ουσιαστικά, όπως σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, οι τράπεζες εκτιμούν ότι η εταιρεία θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμη και να παραμείνει σε λειτουργία, ώστε να προσελκυστεί επενδυτής μέσω δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της εταιρείας Αλιόσα Γκρίσσιν σε επιστολή του προς ενημερωτικές ιστοσελίδες φαίνεται να αφήνει αιχμές έναντι των τραπεζών, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν υπέβαλε τρεις προτάσεις αναδιάρθρωσης του εταιρικού δανεισμού, οι οποίες απερρίφθησαν από τις τράπεζες.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η εκπρόσωπος των τραπεζών διέκοψε τις σχετικές συζητήσεις τον Νοέμβριο του 2016, προχωρώντας σε καταγγελία των δανειακών συμβάσεων και στην έκδοση διαταγής πληρωμής. Ωστόσο, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί η εταιρεία αιτήθηκε την πτώχευση στις 21 Φεβρουαρίου, αλλά ενημέρωσε το χρηματιστήριο στις 13 Απριλίου.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες, σύμφωνα με πληροφορίες του “K”, φέρονται να βρίσκονται σε επαφές με επενδυτή για την είσοδο στον μετοχικό κεφάλαιο της Άλφα Γκρίσιν, με χαρακτηριστικό της υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης να είναι η ύπαρξη επενδυτή.