Λιγότερες από είκοσι ημέρες απομένουν για τη λήξη του άτυπου 5μηνου μορατόριουμ πληρωμών που είχε δώσει η Εφορία στους φορολογουμένους. Η τελευταία πληρωμή φόρου από τους περισσότερους φορολογουμένους έγινε στο τέλος Ιανουαρίου και ήταν η πληρωμή της τελευταίας δόσης του εκκαθαριστικού του ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, η Εφορία επιστρέφει δριμύτερη πλέον και έως το τέλος του μήνα αρχίζει και πάλι ο μεγάλος ανήφορος των φορολογικών πληρωμών. Πολλοί θα πληρώσουν, πάρα πολλοί θα δυσκολευτούν και άλλοι θα ρίξουν λευκή πετσέτα στο ρινγκ με την Εφορία, καθώς δεν θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι, καθ’ όλα νόμιμοι και εύκολοι, για να προστατευθεί κανείς από την επίθεση της Εφορίας και να καταφέρει να παραμείνει οικονομικά ζωντανός. Πριν, όμως, πάμε σε αυτούς τους τρόπους, ας δούμε τι έχει να αντιμετωπίσει κάθε φορολογούμενος το επόμενο διάστημα:
– Την πληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Οι φορολογούμενοι που θα δουν στο Τaxisnet χρεωστικό εκκαθαριστικό θα είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια και θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 1.600 ευρώ ο καθένας. Μάλιστα, σε σχέση με τα περυσινά εκκαθαριστικά, ο μέσος φόρος φέτος είναι αυξημένος, λόγω των πολύ μεγάλων επιβαρύνσεων που είναι ενσωματωμένες σε αυτά (αύξηση συντελεστών ενοικίων, άθροιση του εισοδήματος από μισθούς και ελευθέριο επάγγελμα και φορολόγηση με κοινή κλίμακα κ.ά.). Ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.
– Την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ. Θα εκδοθούν περίπου 6,3 εκατ. εκκαθαριστικά για τους ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα και άλλα περίπου 50.000 εκκαθαριστικά για τα νομικά πρόσωπα. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά 3,5 δισ. ευρώ, με τα 2,65 δισ. ευρώ να υπολογίζεται ότι θα πληρωθούν εμπρόθεσμα. Ο φόρος σχεδιάζεται να πληρωθεί σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει και πέμπτη δόση τον Ιανουάριο.
– Την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας. Τα ειδοποιητήρια των τελών αναμένεται να φορτωθούν στο Τaxisnet έως τις 15 Οκτωβρίου και θα πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για συνολικά 6 εκατ. ειδοποιητήρια και ο συνολικός λογαριασμός τους ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.
Οι κινήσεις προστασίας
Για να μπορέσουν οι φορολογούμενοι να αντεπεξέλθουν στον τεράστιο και αυξημένο σε σχέση με πέρυσι φορολογικό μηχανισμό, έχουν στη διάθεσή τους μερικά έξυπνα τρικ προκειμένου να μοιράσουν στον χρόνο τη φορολογική αυτή επιβάρυνση και να αυξήσουν, έτσι, τις πιθανότητες να διατηρηθούν σε οικονομική ισορροπία. Ας τα δούμε αναλυτικά:
– Πληρωμή φόρων σε μηνιαίες δόσεις. Η φορολογική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλήσουν, εντόκως βέβαια, όλες τις φορολογικές τους οφειλές σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις και το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76%. Η αίτηση για τη ρύθμιση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω Τaxisnet και η καθυστέρηση μίας δόσης συνεπάγεται προσαύξηση 15% επί του ποσού της δόσης. Έστω και αν ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει μόνο ένα μικρό ποσό της φορολογικής του οφειλής, θα πρέπει να προχωρήσει στη ρύθμιση. Θα μπορέσει έτσι να πληρώσει μία ή δύο δόσεις της ρύθμισης και να καθυστερήσει, με αυτόν τον τρόπο, τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εναντίον του, όπως είναι οι κατασχέσεις.
– Πληρωμή σε πολλές μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει επαρκές πιστωτικό όριο στην κάρτα του, μπορεί να εξοφλήσει τη φορολογική οφειλή σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις, ανάλογα με το πρόγραμμα δόσεων που προσφέρει η τράπεζά του. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα να μπαίνει σε έως 12 δόσεις κάθε φορολογική δόση, μοιράζοντας, έτσι, μέσα στον χρόνο τη συνολική φορολογική επιβάρυνση.
– Εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει καμία δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών του και τις αφήσει να καταστούν ληξιπρόθεσμες, θα πρέπει να προχωρήσει στη δήλωση του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού στο Τaxisnet, προκειμένου να μην μπορεί η Εφορία να κατασχέσει υπόλοιπο έως και 1.250 ευρώ. Επίσης, δεν πρέπει να ανησυχεί για κατάσχεση εφόσον έχει μηνιαίο μισθό ή σύνταξη έως 1.000 ευρώ.
– Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών μπορεί να αφήσει το ποσό να καταστεί ληξιπρόθεσμο και στη συνέχεια να πληρώνει ό,τι μπορεί να πληρώσει. Στα τμήματα δικαστικού των Εφοριών δεν εκδίδεται εύκολα κατασχετήριο εφόσον προκύπτει ότι ο φορολογούμενος πληρώνει κάποιο σταθερό ποσό κάθε μήνα.