Αθώος κρίθηκε χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου γυναικολόγος ιατρός που κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία νεογνού από αμέλεια.
Απαλλακτική ήταν εξάλλου και η εισήγηση του Εισαγγελέα της έδρας.
Ο ιατρός κατηγορήθηκε συγκεκριμένα για το ό,τι την 4η Απριλίου 2011, έχοντας αναλάβει, να διενεργήσει τον τοκετό της εγκαλούσας κατοίκου Κοσκινού, ετών 31, δεν επέδειξε την απαιτούμενη, εκ της ιδιότητάς του, επιμέλεια και προσοχή με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος του νεογέννητου τέκνου της.
Η εγκαλούσα, η οποία παρακολουθείτο ιατρικά καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της από τον ίδιο, ευρισκόμενη σε κατάσταση κύησης 39 εβδομάδων και 6 ημερών, φέρεται να εισήχθη, κατόπιν δικής του απόφασης, την 3η Απριλίου 2011 στη γυναικολογική κλινική, προκειμένου την επομένη ημέρα να ακολουθήσει ο τοκετός.
Την 4η Απριλίου 2011 πρωινές ώρες, κατόπιν των επιβεβλημένων εργαστηριακών εξετάσεων, και της διαπίστωσης ήπιας μυομητρικής δραστηριότητας (διαστολή τραχήλου περίπου 2 cm), η εγκαλούσα μεταφέρθηκε στην αίθουσα τοκετού, αυτός δε αποφάσισε την πραγματοποίηση τεχνητής ρήξης των εμβρυϊκών υμένων.
Παράλληλα, φέρεται με δική του εντολή, να της χορηγήθηκε επανειλημμένως ποσότητα pethidine, ώστε να μειωθεί η αντίληψη των οδυνών του τοκετού.
Εφέρετο ότι παρέλειψε να ελέγχει τους παλμούς του εμβρύου με καρδιοτοκογράφο καθ’ όλη τη διάρκεια και κυρίως τις τελευταίες δύο κρίσιμες ώρες μέχρι τη γέννηση του βρέφους, ώστε να αντιληφθεί εγκαίρως ότι υπήρχαν αλλοιώσεις στους παλμούς του εμβρύου, ένδειξη εμβρυϊκής δυσπραγίας και επομένως επιβάλλετο η καισαρική τομή, ότι δεν προέβη σε κολπική εξέταση, κατά τα ανωτέρω, ώστε να διαπιστώσει εγκαίρως ότι υπήρχε περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου «δίκην τελαμώνος» και αποβολή μηκωνίου ενδομήτρια, ως όφειλε να πράξει ενόψει και του μεγάλου βάρους της εγκαλούσας και δεν εκτίμησε ορθά τη συμπεριφορά της επιτόκου, η οποία είχε εξουθενωθεί, δεν είχε δυνάμεις και δε συνεργαζόταν, όπως έπρεπε, ενόψει αφενός της μεγάλης ποσότητας pethidine που είχε λάβει, αφετέρου της πολύωρης και άνευ αποτελέσματος διάρκειας του τοκετού (εργώδης τοκετός).
Συνέπεια ήταν, όπως κατηγορήθηκε, να μην αντιληφθεί εγκαίρως ότι υπήρχε περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου, ότι το έμβρυο στερούνταν οξυγόνου για μεγάλο χρονικό διάστημα και επομένως είχε υποστεί περιγεννητική ασφυξία και ότι έπρεπε εσπευσμένα να προβεί σε καισαρική, ώστε να αποτραπεί μια ήπια ή βαριά εγκεφαλική βλάβη του μωρού.
Το βρέφος γεννήθηκε εμφανίζοντας σαφή στοιχεία βαριάς υποξικής ισχαιμικής εγκεφαλοπάθειας (συνεπεία περιγεννητικής ασφυξίας λόγω εργώδους τοκετού), εκ της οποίας επήλθε ο θάνατος του την 9η Απριλίου 2011 στην νεογνολογική κλινική του Γ.Ν. Ηρακλείου, όπου είχε μεταφερθεί επειγόντως μετά τη γέννησή του.
Από την ακροαματική διαδικασία φέρεται να προέκυψε ότι ενήργησε σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης και ότι δεν αμέλησε να διενεργήσει όλες τις ενδεδειγμένες ιατρικές πράξεις κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Τον ιατρό εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Γρηγόρης Μοράρης και την πολιτική αγωγή ο δικηγόρος κ. Μ. Βλάχος.
Αθώος ο γυναικολόγος που είχε κατηγορηθεί για τον θάνατο νεογνού από αμέλεια
Προηγούμενο άρθροΤέλος τα ξημερώματα στη διπλωματική μάχη για το Κυπριακό
Επόμενο άρθρο Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα