Αλλάζουν χέρια 75 ελληνικές εταιρείες που χρωστούν 10 δισ. ευρώ σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ της Κυριακής». Πρόκειται για γνωστές επιχειρήσεις που έχουν κατά τη διάρκεια της κρίσης συσσωρεύσει τεράστια δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και ουσιαστικά έχουν «σκάσει»
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο του 2017 διαμορφώθηκαν στα 42,7 δισ. ευρώ ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα NPEs (περιλαμβάνονται και τα δάνεια με καθυστέρηση και κάτω από 90 ημέρες) διαμορφώθηκαν στα 61,9 δισ. ευρώ (53% του συνόλου), αναφέρει το δημοσίευμα. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε διατραπεζικό επίπεδο σύστησαν πριν από έναν χρόνο το NPLs Forum με στόχο την από κοινού αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων.
Έχουν καταρτίσει λίστα 75 επιχειρήσεων, τα «κόκκινα» δάνεια των οποίων ανέρχονται στα 10 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 20% των NPLs. Αυτή η λίστα με κωδικό «Μεγάλες Υποθέσεις» περιλαμβάνει επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους. Για να ενταχθεί μια εταιρεία στη λίστα αυτή πρέπει να έχει κοινή έκθεση δανείων σε τουλάχιστον τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Στόχος του διατραπεζικού αυτού forum που συνεδριάζει τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο είναι μέσα στο 2018 αυτές οι υποθέσεις να έχουν διευθετηθεί. Ρυθμίσεις, αναδιαρθρώσεις δανείων, πώληση σε τρίτους, ανάληψη ελέγχου, ρευστοποίηση εξασφαλίσεων, διαγραφές, αλλά και εκτόπιση μη συνεργαζόμενων διοικήσεων είναι ορισμένες από τις πρωτοβουλίες που θα ληφθούν, ανάλογα βεβαίως με το προφίλ της κάθε εταιρείας και της δανειακής έκθεσης που διαθέτει. Σύμφωνα με το «ΒΗΜΑ» απειλούνται με έξωση τρανταχτά ονόματα του ξενοδοχειακού κλάδου, του εμπορίου, της χαλυβουργίας και του real estate.
Συγκεκριμένα στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πρωτοβουλίες θα ληφθούν για εταιρείες όπως η Χαλυβουργική της οικογένειας του Κ. Αγγελόπουλου, η Χαλυβουργία Ελλάδος του Νίκου Μάνεση.
Στην λίστα έχουν παρουσία και δύο ισχυρά σήματα από τον χώρο των τροφίμων, ο όμιλος Χαϊτογλου από την Βόρεια Ελλάδα και η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας κατεψυγμένων ιχθυρών Καλλιμάνης. Από τον χώρο του αυτοκινήτου ξεχωρίζει η εταιρεία Agripan SA Παντελεημονίτης ενώ η περίπτωση του ομίλου Θεοχαράκη είναι από τις λεγόμενες “ειδικές” καθώς το άνοιγμα της ανέρχεται σε 5 δισ. ευρω.
Τέλος μεταξύ των άλλων στην λίστα συμπεριλαμβάνονται δύο ακόμη ισχυροί όμιλοι, της Jetoil- Mamidoil στον χώρο των καυσίμων και ο Χαραγκιώνης από το real estate.