Να ανακληθούν οι πειθαρχικές διώξεις που έχουν κινήσει οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για όσους δημάρχους προέβησαν σε διακοπή των παραταθεισών συμβάσεων, κατά το διάστημα πριν από τη δημοσίευση των πρακτικών της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και ενώ είχαν εκδοθεί πράξεις Επιτρόπων και αποφάσεις του Ι΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και αποφάσεις της τακτικής Δικαιοσύνης, με τις οποίες κρίνονταν παράνομες και αντισυνταγματικές οι παρατάσεις των συμβάσεων καθαριότητας, ζητά η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας.
Ειδικότερα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας, συζητήθηκε το θέμα των συμβασιούχων. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους ΟΤΑ, θεμελιώδης δε τοπική υπόθεση, συνυφασμένη με την ίδια την υπόσταση των ΟΤΑ, είναι η διαχείριση των απορριμμάτων, η παροχή υπηρεσιών καθαριότητας προς τον τοπικό πληθυσμό.
“Το γεγονός ότι για στην διαχείριση μιας αμιγώς τοπικής υπόθεσης (υπηρεσία δημοτικής καθαριότητας) εμπλέκεται, με απόλυτα καθοριστικό λόγο και ρόλο, η κυβερνητική εξουσία, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και σειρά υπουργών του, αποδεικνύει τις ανεπάρκειες, τις ατέλειες, τις αδυναμίες και τις ατολμίες που διατρέχουν το σύστημα της διακυβέρνησης της χώρας μας” σχολιάζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας.
Παράλληλα επιρρίπτει ευθύνες αποκλειστικά στην κυβέρνηση που με “σειρά άστοχων ενεργειών, οφειλόμενων αποκλειστικά σε κυβερνητικές εμπνεύσεις και πρωτοβουλίες”, έχει προκαλέσει “μια χαοτική κατάσταση, με οξύτατες δυσμενείς συνέπειες τόσο έναντι των εργαζομένων (στους οποίους, με αλλεπάλληλες, θεσμικά μετέωρες, παρατάσεις, παρασχέθηκαν φρούδες ελπίδες), όσο και έναντι των Δήμων και των τοπικών κοινωνιών”.
“Τις κυβερνητικές ευθύνες, για την αναστάτωση που προκαλείται, προσπαθεί να αποσείσει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017 και η εγκύκλιος 19/2017, επιχειρώντας να “ευθυγραμμιστεί”, όσο είναι δυνατόν, με τις κρίσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Πρακτικά της 10ης Μαΐου 2017) και μεταθέτοντας στις ερμηνευτικές ικανότητες του κάθε ΟΤΑ την λύση ενός “γόρδιου δεσμού”, επισημαίνει η ΠΕΔ.
Παράλληλα τονίζει ότι τα ερωτήματα και οι απορίες της ΚΕΔΕ, αποτελούν ερωτήματα και απορίες και της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας.
Τέλος υπογραμμίζει “πως η διαχείριση των απορριμμάτων και η παροχή της δημοτικής καθαριότητας συνιστούν τον πυρήνα της έννοιας ΤΟΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ. Συνεπώς, το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, τηρώντας απαρέγκλιτα το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, θα πρέπει να αποφασίζει το ίδιο (και μόνο αυτό) πώς θα οργανώσει και πώς θα παρέχει, κατά τον αποτελεσματικότερο, αποδοτικότερο και λειτουργικότερο τρόπο αυτή την υπηρεσία στην οικεία τοπική κοινωνία”.