Μια εντυπωσιακή επιστροφή στη διεθνή τουριστική σκηνή επιχειρεί το τελευταίο τρίμηνο η Τουρκία με δέλεαρ τις χαμηλές τιμές, ενώ η Ελλάδα ξεκινώντας με αρνητικό πρόσημο σε επίπεδο αφίξεων επισκεπτών και εσόδων τη χρονιά, ευελπιστεί στο υπόλοιπο της σεζόν να καλύψει τις μεγάλες απώλειες των ταξιδιωτικών εισπράξεων της περυσινής περιόδου.
Από την πλευρά τους, η Κύπρος και η Ισπανία διατηρούν τους πρώτους μήνες του έτους, όπως και το 2016, υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στα βασικά τουριστικά τους μεγέθη σε σχέση με την Ελλάδα. Η γρήγορη επάνοδος της Τουρκίας στις διεθνείς τουριστικές αγορές προεξοφλεί ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ των μεσογειακών προορισμών, ιδιαίτερα, για τη σεζόν του 2018. Ο ελληνικός τουρισμός που κινείται με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης αναμένεται να αντιμετωπίσει ζητήματα ανταγωνιστικότητας τη προσεχή σεζόν, καθώς το κόστος των διακοπών θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, με την επιβολή του Φόρου Διαμονής από την κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη φετινή σεζόν, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στην Ελλάδα το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου αυξήθηκε κατά 3,2% φθάνοντας σε 1,57 εκατ. Μικρότερο ποσοστό αύξησης της τάξεως του 2,4% εμφάνισαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, φθάνοντας σε 996,9 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 0,8% φθάνοντας σε 367,5 ευρώ. Η Ελλάδα πέραν των βασικών ανταγωνιστών της υπολείπεται και από τον μέσον όρο αύξησης των συνολικών διεθνών αφίξεων στη Μεσόγειο, ο οποίος σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού έφθασε για το τετράμηνο σε ποσοστό 9%.
Η Τουρκία προσελκύοντας κρατήσεις τελευταίας στιγμής με χαμηλές τιμές, κυρίως από τη Ρωσία, κατάφερε έπειτα από πολλούς μήνες πτωτικής πορείας να επανέλθει σε ανοδική τροχιά με διψήφια ποσοστά αύξησης των διεθνών αφίξεων από τον περασμένο Απρίλιο. Ετσι, με αύξηση κατά 18,1% τον Απρίλιο και 16,27% τον Μάιο έκλεισε το πεντάμηνο με θετικό πρόσημο 5,55%. Συνολικά για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου επισκέφθηκαν την Τουρκία 8,76 εκατ. τουρίστες έναντι 8,3 εκατ. την ίδια περίοδο του 2016. Παράλληλα, η Τουρκία στο πεντάμηνο φέτος ξεπέρασε σε αριθμό αφίξεων Ρώσων τουριστών το σύνολο των Ρώσων που επισκέφθηκαν όλο το 2016 την Ελλάδα. Ειδικότερα, στο εν λόγω διάστημα ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 571,9% φθάνοντας σε 928.376 έναντι 138.181 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Στην Κύπρο και στην Ισπανία η αύξηση των τουριστικών εσόδων τρέχει με υψηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τον αριθμό των αφίξεων. Το γεγονός αυτό σχολίασε θετικά για το μέλλον του κυπριακού τουρισμού και ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κυπριακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα τουριστικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου αυξήθηκαν κατά 25,3% φθάνοντας σε 357,7 εκατ. ευρώ και οι διεθνείς αφίξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου κατά 17,6% φθάνοντας σε 990.756. Σημειώνεται ότι η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη ανά ταξίδι τον Απρίλιο στην Κύπρο έφθασε σε 662,06 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα διαμορφώθηκε μόλις στα 452,2 ευρώ.
Η Ισπανία που αποτελεί «ναυαρχίδα» του μεσογειακού τουρισμού κινείται και φέτος προς νέα ρεκόρ τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και εσόδων. Αναλυτικά, για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 14,7%, φθάνοντας σε 28,23 δισ. ευρώ και οι διεθνείς αφίξεις κατά 10,4% αγγίζοντας τα 31 εκατ.