Προθεσμία 3 μηνών στον ΟΤΕ για να τροποποιήσει τη διαδικασία προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών µέσω τηλεφωνικών κλήσεων
Προειδοποίηση στον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ Α.Ε.) απηύθυνε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προκειμένου να τροποποιήσει εντός τριμήνου τη διαδικασία προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών του µέσω τηλεφωνικών κλήσεων.
Η Αρχή έκρινε, κατόπιν σχετικών καταγγελιών κατά των εταιρειών του Ομίλου ΟΤΕ (ΟΤΕ, Cosmote), ότι για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων με σκοπό την προώθηση προϊόντων ή/και υπηρεσιών δεν θα πρέπει να πραγματοποιείται εξ αρχής καταγραφή των εν λόγω κλήσεων, αφού μια τέτοια επεξεργασία δεν εμπίπτει στη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 3 του ν. 3471/2006.
Με την εν λόγω διάταξη επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η καταγραφή μιας συνομιλίας επαγγελματικού χαρακτήρα, μόνο όταν είναι αναγκαίο να αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη συνομιλία έλαβε χώρα και είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο και όχι γενικά σε κάθε περίπτωση επικοινωνίας επαγγελματικού χαρακτήρα.
Συνεπώς, νόμιμο είναι να καταγράφονται πράξεις που αποτελούν συναλλαγή ή έστω προκαταρκτικό τμήμα συναλλαγής, όπως για παράδειγμα το γεγονός της αποδοχής από έναν συνδρομητή συγκεκριμένης προσφοράς.
Αντίθετα, όπως επισημαίνει η Αρχή, κλήσεις που πραγματοποιούνται για σκοπό προώθησης προϊόντων ή/και υπηρεσιών, ακόμα κι αν πρόκειται για κλήσεις προς συνδρομητή (πελάτη) του υπευθύνου επεξεργασίας, δεν εντάσσονται στις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρεται η ως άνω διάταξη.
Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, ο υπεύθυνος επεξεργασίας (στη συγκεκριμένη περίπτωση, εφόσον η Cosmote είναι θυγατρική του ΟΤΕ, και οι προωθητικές τηλεφωνικές ενέργειες συχνά αφορούν συνδυαστική προσφορά για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες τόσο του ΟΤΕ όσο και της Cosmote, υπεύθυνος επεξεργασίας είναι ο ΟΤΕ), θα πρέπει να τροποποιήσει τις διαδικασίες που ακολουθεί για την πραγματοποίηση των τηλεφωνικών προωθητικών ενεργειών των εταιρειών του Ομίλου, έτσι ώστε οι κλήσεις αυτές να καταγράφονται µόνο αφού, κατά τη διάρκεια αυτών, εκδηλώνεται καταρχήν από τον καλούμενο ενδιαφέρον για την προσφορά και αρχίζει η διαπραγμάτευση που μπορεί να καταλήξει στη σύναψη σύμβασης, και όχι για το προηγούμενο διάστημα.
Δηλαδή η καταγραφή δεν πρέπει να ξεκινά από την αρχή της κλήσης, όπου γίνεται ενημέρωση για την εκάστοτε προσφορά.
Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία εκδόθηκε στις 23 Ιουνίου, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος θα πρέπει να τροποποιήσει εντός τριμήνου τη διαδικασία προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών µέσω τηλεφωνικών κλήσεων και να προβεί σε διαγραφή των κλήσεων που δεν είναι αναγκαίο να τηρούνται, όπως περιγράφεται στο σκεπτικό της απόφασης, εντός εξαμήνου.
Δείτε αναλυτικά την απόφαση 73/2017 της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εδώ(link is external).