Παράνομη λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης (ήχος, χρόνος τήρησης, χώρος κάλυψης, μέτρα ασφάλειας)
Χρηματικό πρόστιμο σε επιχείρηση για παράνομη λειτουργία συστήματος βιντεοεπιτήρησης επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ειδικότερα, από την εξέταση των στοιχείων του φακέλου της υπόθεσης προέκυψε ότι το σύστημα βιντεοεπιτήρησης λειτουργούσε στην καφετέρια χωρίς να έχει γνωστοποιηθεί στην Αρχή, και ως εκ τούτου υπήρξε παραβίαση του άρθρου 6 του Νόμου 2472/1997.
Περαιτέρω, το εν λόγω σύστημα βιντεοεπιτήρησης δεν πληροί τις προϋποθέσεις νομιμότητας που τίθενται στα άρθρα 6 και 8 της Οδηγίας 1/2011, αφού η κάμερα κατέγραφε και δεδομένα ήχου, ενώ επίσης προέκυψε ότι τηρείται καταγεγραμμένο υλικό για περισσότερες από δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά παράβαση του άρθρου 4 του ν. 2472/1997.
Επιπλέον, δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις που τίθενται στο άρθρο 19 της ίδιας Οδηγίας, διότι, παρόλο που ο χώρος του καταστήματος είναι μικρός, το πεδίο λήψης της κάμερας δεν έχει περιοριστεί στην είσοδο ή/και στο ταμείο, αλλά καλύπτει όλο τον χώρο της επιχείρησης, µε αποτέλεσμα να υφίστανται επεξεργασία περισσότερα δεδομένα από όσα απαιτούνται εν όψει του σκοπού επεξεργασίας της προστασίας προσώπων και αγαθών.
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η εικόνα που λαμβάνεται από σύστημα βιντεοεπιτήρησης είναι προσβάσιμη µέσω διαδικτυακής σύνδεσης, καθώς και ότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας ρητά δήλωσε ότι η διαχειρίστρια της επιχείρησης κάνει συστηματική χρήση του συστήματος για την εποπτεία του χώρου, συνάγεται ότι γίνεται διαρκής έλεγχος του χώρου, χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τη φύση και τις συνθήκες της εργασίας.
Κατά συνέπεια, η δυνατότητα αλόγιστης χρήσης της απομακρυσμένης πρόσβασης σε πραγματικό χρόνο και σε ώρες εργασίας της επιχείρησης, δεν μπορεί να είναι ανεκτή υπό το πρίσμα της αρχής της αναλογικότητας, καθώς μπορεί να επιτρέψει χρήση των δεδομένων για άλλο σκοπό.
Μια τέτοια πρόσβαση μπορεί να περιοριστεί µε περαιτέρω μέτρα ασφάλειας και να γίνεται µόνο εφόσον είναι αναγκαία εν όψει του επιδιωκόμενου σκοπού, όπως για παράδειγμα ύστερα από κάποιο περιστατικό (ενεργοποίηση συστήματος συναγερμού ή πυρανίχνευσης στο χώρο).
Ως εκ τούτου, συνάγεται ότι έχουν παραβιασθεί και οι θεμελιώδεις επιταγές για τη νομιμότητα κάθε συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που οι διατάξεις του άρθρου 4 ν. 2472/1997 θέτουν.
Τέλος, επειδή η εικόνα που λαμβάνεται από το σύστημα βιντεοεπιτήρησης ήταν προσβάσιμη µέσω διαδικτυακής σύνδεσης χωρίς λήψη κατάλληλων μέτρων για τον περιορισμό της πρόσβασης σε αυστηρά εξουσιοδοτημένα προς τούτο άτομα (χρήση συνθηματικού/κωδικού χρήστη), υπήρξε παραβίαση του άρθρο 11 της υπ’ αριθµ. 1/2011 Οδηγίας, και κατά συνέπεια του άρθρου 10 ν. 2472/1997, διότι ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν έλαβε κατάλληλα μέτρα ασφάλειας για την αποφυγή οποιασδήποτε αθέμιτης πρόσβασης σε αυτό
Ενόψει των ανωτέρω, η Αρχή επέβαλε πρόστιμο χιλίων ευρώ στην καφετέρια, διατάσσοντάς την παράλληλα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η λειτουργία του συστήματος βιντεοεπιτήρησης να είναι σύμφωνη με τη σχετική νομοθεσία και τις οδηγίες της ΑΠΔΠΧ.
Δείτε αναλυτικά την απόφαση εδώ(link is external).