Το τουλάχιστον ασύνηθες φαινόμενο να δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση ότι θα αποζημιώσει για τα δικαστικά έξοδα που έχει καταβάλλει για νομική κάλυψη σε δικηγόρους ή άλλους ο πρώην πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, ενώ εκκρεμεί σε βάρος του δίκη, αποκαλύπτεται από τα κείμενα της συμφωνίας που υπογράφηκε πρόσφατα με τους θεσμούς.
Το ασύνηθες έχει να κάνει βέβαια με το γεγονός ότι η ποινική διαδικασία σε βάρος του εκκρεμεί ακόμα, και είναι τουλάχιστον άκομψο για τους δικαστές που θα αποφανθούν για την ενοχή του ή όχι να γνωρίζουν πως η κυβέρνησή τους έχει -με έναν τρόπο- δεσμευθεί- για την αποζημίωσή του.
Το κείμενο που δημοσίευσε η εφημερίδα “Πρώτο Θέμα”, ως τμήμα της συμφωνίας αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση “θα νομοθετήσει την κρατική αποζημίωση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ- και άλλων αξιωματούχων της ΕΛΣΤΑΤ που ενεργούν υπό την εποπτεία του/της- έναντι νομικών και άλλων εξόδων (συμπεριλαμβανομένων των πραγματικών αμοιβών του δικηγόρου και των προσωπικών οικονομικών απωλειών) οι οποίες προέκυψαν ως αποτέλεσμα νομικών προσφυγών/ενεργειών/διαδικασιών που έχουν ληφθεί ή επικρέμονται εναντίον τους ως προς τις αποφάσεις που έχουν λάβει και τις ενέργειες που έχουν κάνει( συμπεριλαμβανομένων ενδεχόμενων παραλείψεων) κατά την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων τους σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διατάξεις και τους κανόνες, νομικούς ή άλλους”.
Τα πράγματα ήταν άλλωστε γνωστά αφού οι δανειστές στο Eurogroup του Μαΐου είχαν ζητήσει παύση δικαστικών διώξεων, αλλά και πληρωμή δικαστικών εξόδων από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, πριν δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.
Απαλλάχτηκε αλλά ξαναδικάζεται
Ο Ανδρέας Γεωργίου προ μηνός, απαλλάχτηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση της τεχνητής διόγκωσης του ελλείμματος το 2009, προκειμένου να μπει η χώρα στα μνημόνια. Η απαλλαγή του για το κακούργημα έγινε κατά πλειοψηφία, αφού η εισηγήτρια–εφέτης Χριστίνα Ρωμέση ψήφισε υπέρ της παραπομπής του σε δίκη.
Την πλειοψηφία που αποφάσισε την μη παραπομπή απαρτίζουν οι δικαστές Κωνσταντίνος Σταμαδιάνος και Κωσταντία Αγγελάκη. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως ο Άρειος Πάγος μελετά το βούλευμα απαλλαγής του Α. Γεωργίου για το συγκεκριμένο κακούργημα αλλοίωσης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να αποφανθεί αν θα αναιρεθεί ή όχι Πρόκειται για την υπόθεση της κακουργηματικής.
Μέσα σε όλα αυτά, όμως το σήριαλ Γεωργίου, έχει και άλλα επεισόδια αφού σήμερα γίνεται η δεύτερη συνεδρίαση στο Εφετείο της δίκης του για την κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση. Πρόκειται για άλλη δικαστική εκκρεμότητα (ανεξάρτητη από το κακούργημα για το οποίο απαλλάχτηκε).
Μάλιστα είχε ξαναδικαστεί -για το πλημμέλημα- τον Δεκέμβριο του 2016 και αθωώθηκε αλλά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της αθώωσής του.
Το αδίκημα που αποδίδονταν στον Α. Γεωργίου αφορούσε το γεγονός ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετων.
Παράλληλα αντιμετώπιζε την κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο. Σήμερα γίνεται η δευτερη μέρα της δίκης.
Στην πρώτη ειχε καταθέσει ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νικος Λογοθέτης , μιλώντας για “καίρια ευθύνη” του Ανδρέα Γεωργίου στη σύναψη των μνημονίων από το 2009 και μετά.
Ο μάρτυρας εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ για όσα οδήγησαν στην διόγκωση του ελλείμματος του 2009, τα οποία-όπως είπε- έφεραν και τα μνημόνια στη χώρα. Σήμερα θα καταθέσει η Ζωή Γεωργαντά.