«Είμαι πεπεισμένος ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η υπηρεσία σε συνέχεια των αναγκαίων θεμελιωδών αλλαγών που εφαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, είναι αποτελεσματικό», ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν επίσης ότι το έλλειμμα ήταν 15,1% το 2009, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη μέθοδος, κανένας άλλος υπολογισμός και κανένα άλλο νούμερο να στέκει.
Όσον αφορά την δικαστική υπόθεση, προσθέτουν ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφορά το ύψος του ελλείμματος.
Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στην ανακοίνωση του περασμένου Αυγούστου η οποία με τη σειρά παρέπεμπε στο κάτωθι κείμενο και την σχετική επιστολή Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί, Τάσιεν προς την κυβέρνηση.
H Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα της Εργασίας, καθώς και οι ευρωπαϊκές στατιστικές, Μαριάν Τάισεν, δήλωσε σχετικά: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ELSTAT και η ποιότητα των στατιστικών της είναι ουσιώδεις. Ότι τα στοιχεία για το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν πλήρως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».
Σύμφωνα επίσης με γραπτή ανακοίνωση «η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αμφισβητήσουν ενεργά και δημοσίως την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα παραποιήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».
Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές «να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση για την εμπιστοσύνη στις στατιστικές του 2012».
Ο αντιπρόεδρος κ. Dombrovskis, ο Επίτροπος Moscovici και η Επίτροπος Thyssen έστειλαν εν προκειμένω αναλυτική επιστολή με το αίτημα στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.