Τη βοήθεια της ελληνικής αλλά και των άλλων κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και εκδοτών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., ζήτησαν οι Γερμανοί εκδότες στη σύγκρουσή τους με την Google, που κρίνεται στα γερμανικά δικαστήρια. Οι Γερμανοί εκδότες ζητούν από την Google 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, για το διάστημα 2013-2017, για τη χρήση τίτλων και περιεχομένου των γερμανικών εφημερίδων. Ο αμερικανικός κολοσσός, ωστόσο, αντιτείνει ότι δεν ισχύει γι’ αυτόν το γερμανικό δίκαιο αναφορικά με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Από την πλευρά της, η Ε.Ε. παρακολουθεί τη γερμανική περίπτωση, ώστε να διαμορφώσει δίκαιο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων στον Τύπο με βάση την απόφαση που θα λάβει το γερμανικό δικαστήριο.
Το δικαστήριο του Βερολίνου αποφάσισε κατ’ αρχήν ότι η αμερικανική εταιρεία παραβίασε τον γερμανικό νόμο για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων. Εκκινώντας όμως από δικόγραφο της πλευράς της Google, έθεσε το ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το κατά πόσον ο γερμανικός νόμος που ψήφισε το Μπούντεσταγκ το 2013 έπρεπε να είχε ανακοινωθεί νωρίτερα στην Ευρωπαϊκή Ενωση (notification). To Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε να στείλει ερώτημα στις χώρες-μέλη, ζητώντας να μάθει αν οι εθνικοί νόμοι για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων χρειάζεται προηγουμένως να ανακοινωθούν στην Ε.Ε., αν, δηλαδή, απαιτείται η λήψη άδειας χρήσης πνευματικών δικαιωμάτων για τη διάθεση δημοσιευμάτων των εντύπων ελεύθερα στο Διαδίκτυο από τη μηχανή αναζήτησης.
Μια ερμηνεία
Παράλληλα, το δικαστήριο υιοθέτησε μια ερμηνεία των πνευματικών δικαιωμάτων, ως κανόνων που θέτουν τεχνικές προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Αν η εν λόγω ερμηνεία επιβεβαιωθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), το σύνολο των εθνικών νομοθεσιών για τα πνευματικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε. καθίσταται ανεφάρμοστο σε εθνικό επίπεδο λόγω της μη προγενέστερης γνωστοποίησής τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το σύνολο σχεδόν των κρατών-μελών της Ε.Ε. έχει υιοθετήσει νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, με την πεποίθηση ότι δεν αποτελούν κανόνες που θέτουν τεχνικές προδιαγραφές για την παροχή υπηρεσιών στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
Σε περίπτωση που μια τέτοια ερμηνεία υιοθετηθεί τελικά από το ΔΕΕ, αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο για την εθνική κυριαρχία, δηλαδή το δικαίωμα των κρατών-μελών να ρυθμίζουν ανεξάρτητα τα πνευματικά δικαιώματα, όσο και για τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Η υιοθέτηση της υποχρέωσης προγενέστερης γνωστοποίησης της εθνικής νομοθεσίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα οδηγήσει σε σημαντικά εμπόδια και καθυστερήσεις στη νομοθετική διαδικασία των κρατών-μελών, συμβάλλοντας σε μια de facto εκμετάλλευση της πνευματικής ιδιοκτησίας, χωρίς καμία υποχρέωση αποζημίωσης όχι μόνο από την Google αλλά και από τις άλλες μηχανές διαδικτυακής αναζήτησης.
Οι απαντήσεις των κυβερνήσεων των κρατών-μελών θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της γερμανικής περίπτωσης. «Η περίπτωσή μας», είπε στην «Κ» ο Μάρκους Ρούντε, γενικός διευθυντής της VG Media, του φορέα της διανομής και εκμετάλλευσης των πνευματικών δικαιωμάτων των Γερμανών εκδοτών, «θα αποτελέσει το πρότυπο πάνω στο οποίο η Ε.Ε. θα διαμορφώσει το πλαίσιο προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων για τον Τύπο. Η Google δεν έδειξε ενδιαφέρον για έναν συμβιβασμό, υποστηρίζοντας ότι για εκείνη δεν ισχύει το γερμανικό δίκαιο…».
O γερμανικός νόμος του 2013 προβλέπει ότι για τη διάδοση έργων του Τύπου θα έπρεπε να δώσουν τη συγκατάθεσή τους οι παραγωγοί τους, εκτός και αν πρόκειται για μεμονωμένες λέξεις ή φράσεις που θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν οι εμπορικές πλατφόρμες ή οι μηχανές αναζήτησης.
Πάντως, για αρκετούς εκδότες –όχι μόνο στη Γερμανία– η αντιπαράθεση με την Google μπορεί να έχει και μειονεκτήματα, καθώς αν οι εφημερίδες τους δεν συμπεριληφθούν στις μηχανές αναζήτησης κινδυνεύει η διαδικτυακή αναγνωρισιμότητά τους. Στο Βερολίνο έχουν συνείδηση του διλήμματος, τονίζοντας ότι οι εφημερίδες χρειάζονται «αναγνώστες και όχι traffic». Οι μηχανές αναζήτησης θεωρείται ότι έχουν δημιουργήσει ένα είδος διοδίων μεταξύ παραγωγού και αναγνώστη «που βλάπτει και τους δύο».