Χωρίς τη μεγάλη είδηση όσον αφορά στη φορολογία αλλά την πικρή για τους φορολογούμενους πρόβλεψη ότι το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί έναν χρόνο νωρίτερα περιλαμβάνει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία.
Στις σελίδες της έκθεσης περιλαμβάνονται όλα όσα ψήφισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης για τους φόρους αλλά και όσα έρχονται τους επόμενους μήνες.
Πιο συγκεκριμένα:
– η έκπτωση φόρου για τους μισθωτούς και συνταξιούχους που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο μειώνεται από το 2020 κατά 650 ευρώ, από τα 1.900 στα 1.250 ευρώ. Με τη μείωση αυτή το ποσοστό των μισθωτών και συνταξιούχων που απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος μειώνεται από το 55% στο 35%. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης προβλέπουν με βεβαιότητα ότι η μείωση θα έρθει ένα έτος νωρίτερα, το 2019 προκειμένου να πιαστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.
– οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα εξισωθούν έως τον Δεκέμβριο με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων. Ωστόσο, για να μην μειωθούν τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα γίνουν προσαρμογές στους συντελεστές και τις κλίμακες του φόρου.
– γίνονται κινήσεις για την αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων η οποία έχει μειωθεί σημαντικά, από το 70% που ήταν το 2010 στο 46% στο τέλος του 2016. Στις κινήσεις αυτές περιλαμβάνονται βελτιώσεις στα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης όπως η διενέργεια πλειστηριασμών με τους ίδιους όρους που γίνονται οι πλειστηριασμοί για οφειλές μεταξύ ιδιωτών (π.χ. στην εμπορική αξία)
– προωθείται η βελτίωση της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η φορολογική διοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό η φορολογική διοίκηση επικεντρώνεται στον έλεγχο νέων υποθέσεων φοροδιαφυγής που εμφανίζουν και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα ενώ προωθείται και νέο σύστημα αξιολόγησης και αμοιβών των εργαζόμενων.
Η αριθμητική του αφορολόγητου
Υπενθυμίζεται ότι η μείωση του αφορολόγητου που θα γίνει το 2020, ή το 2019 όπως σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα αποφέρει πρόσθετα έσοδα στο δημόσιο της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,85 δισ. ευρώ.
Το Ταμείο αναφέρει ότι η μείωση του αφορολόγητου μαζί με άλλες κινήσεις που έγιναν για την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στοχεύουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα του ελληνικού φορολογικού συστήματος, όπως σημειώνει το Ταμείο, είναι ότι επιβάλλονται πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές πάνω σε μια πολύ περιορισμένη φορολογική βάση. Με άλλα λόγια, αναδεικνύει το πολύ μεγάλο πρόβλημα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, δηλαδή ότι τους φόρους πληρώνουν λίγοι οι οποίοι εξοντώνονται φορολογικά με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.