Λίγες μόλις ημέρες πριν την αποστολή του συνοπτικού ενημερωτικού σημειώματος (teaser) στους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την απόκτηση των Νηρέα και Σελόντα, των δύο μεγαλύτερων ελληνικών εταιρειών υδατοκαλλιέργειας, μια εγκύκλιος που εξέδωσε προ ημερών το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αφορά στις προϋποθέσεις χωροθέτησης μονάδων υδατοκαλλιεργειών, απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία.
Οι μεγάλοι δύο φορείς που εκπροσωπούν το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων του κλάδου, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών (ΣΕΘ) και η Πανελλήνια Ένωση Μικρομεσαίων Ιχθοκαλλιεργητών (ΠΑΝΕΜΜΙ) με ανακοίνωσή τους τους έχουν εκφράσει ήδη την έντονη αντίθεσή τους στην έκδοση αυτής της εγκυκλίου καθώς, όπως αναφέρουν, τίθεται σε κίνδυνο ο χωροταξικός σχεδιασμός ολόκληρου του κλάδου της ελληνικής θαλασσοκαλλιέργειας, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο να ανατραπεί η πορεία αναδιάρθρωσης των δύο αυτών μεγάλων εταιρειών.
Η εξέλιξη αυτή, πέρα από την πλειονότητα των εταιρειών υδατοκαλλιέργειας, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική και Alpha (κατέχουν το 75,9% και 82,11% σε Νηρέα και Σελόντα αντίστοιχα) που έχουν εκκινήσει τη διαδικασία για την πώληση των δύο εταιρειών, έχοντας ήδη τοποθετήσει πάνω από 350 εκατ. ευρώ για την εξυγίανση και αναδιάρθρωσή των Νηρέα και Σελόντα. Και αυτό διότι, ελλοχεύει ο κίνδυνος, σε περίπτωση εφαρμογής της εγκυκλίου, οι νέοι ιδιοκτήτες των δύο εταιρειών να βρεθούν μπροστά σε διαφορετικά δεδομένα αναφορικά με τις περιοχές όπου επιτρέπεται η ανάπτυξη υδατοκαλλιεργειών, ακόμη και να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα αδειοδότησης για τις μονάδες που θα αποκτήσουν!
Η επίμαχη εγκύκλιος
Ο κλάδος της θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργεια στην παρούσα συγκυρία βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Αφενός ολοκληρώνεται η αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων με τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού του κλάδου σύμφωνα με το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών με την εξέταση των φακέλων ίδρυσης ΠΟΑΥ (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών).
Και ενώ ο διάλογος των φορέων του κλάδου (ΣΕΘ – ΠΑΝΕΜΜΙ) με τα συναρμόδια Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος τείνει να οδηγήσει σε ενέργειες, για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης των Προεδρικών Διαταγμάτων ίδρυσης των ΠΟΑΥ, η εγκύκλιος του Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ κ. Ν. Αντώνογλου “δυναμιτίζει την πορεία αυτή και επαναφέρει εύλογους προβληματισμούς που έχουμε εκφράσει επανειλημμένα και στο παρελθόν”, όπως αναφέρεται σχετικά.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των ΣΕΘ και ΠΑΝΕΜΜΙ, “το θέμα αυτής της εγκυκλίου αφορά τις “προϋποθέσεις χωροθέτησης μονάδων υδατοκαλλιεργειών σε ΠΑΣΜ εντός ΠΑΥ Β, Γ και Δ. Με τη σχετική εγκύκλιο επανενεργοποιούνται αιτήματα ίδρυσης νέων μονάδων στις ΠΑΥ Β, που υποβλήθηκαν μετά τη θέση σε ισχύ του Ειδικού Πλαισίου, για τις υδατοκαλλιέργειες, αιτήματα τα οποία είναι αντίθετα με το Πλαίσιο αυτό, δεδομένου ότι στις ΠΑΥ Β δεν επιτρέπεται ρητά η ίδρυση νέων μονάδων, πριν από την ίδρυση ΠΟΑΥ. Σε περίπτωση εξέτασης και επανενεργοποίησης των αιτημάτων αυτών, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα, τόσο στην έγκριση των μελετών που έχουν υποβληθεί (αξιολογούνται ήδη) για ίδρυση ΠΟΑΥ, όσο και στις υπό εκπόνηση μελέτες για την ίδρυση ΠΟΑΥ”.
Οι ΣΕΘ και ΠΑΝΕΜΜΙ αντιδρούν έντονα στην έκδοση αυτής της εγκυκλίου, τόσο για λόγους νομιμότητας όσο και για λόγους ουσίας, καθόσον τίθεται σε κίνδυνο ο χωροταξικός σχεδιασμός του κλάδου στη χώρα μας. Μάλιστα εκφράζουν την απορία τους “ποιους σκοπούς και συμφέροντα θέλει να εξυπηρετήσει η έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή όταν το κύριο μέλημα έπρεπε να είναι η διευθέτηση χρόνιων προβλημάτων του κλάδου μέσω της ολοκλήρωσης της ίδρυσης των ΠΟΑΥ”.
Οι δύο ενώσεις απαιτούν την άμεση ανάκληση τόσο της σχετικής εγκυκλίου του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Α.Α.Τ. κ. Ν. Αντώνογλου (αναπληρωτής υπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Τσιρώνης) όσο και την αντίστοιχη εγκύκλιο της Γεν. Γραμμ. του ΥΠΕΝ κας Ε. Κλαμπατσέα (επί Υπουργού αναπληρωτή κ. Τσιρώνη), καθόσον η τυχόν εφαρμογή τους, και ιδιαίτερα η εξέταση αναδρομικά αιτημάτων ίδρυσης νέων μονάδων, που έχουν υποβληθεί, θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα αδειοδότησης των μονάδων, νομιμότητας, αλλά και ανατροπής επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδιασμών. Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η ίδρυση νέων μονάδων με αυτόν τον τρόπο δεν είναι νόμιμη και μπορεί να ενθαρρύνει αυθαιρεσίες και “συναλλαγές”, ΣΕΘ και ΠΑΝΕΜΜΙ καλούν τους αρμόδιους να προβούν σε άμεσες ενέργειες “άλλως είμαστε υποχρεωμένοι να προσφύγουμε σε κάθε νόμιμο μέσο”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επενδυτικά κεφάλαια και οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση των Νηρέα και Σελόντα εμφανίζονται να έχουν ενημερωθεί σχετικά με την επαπειλούμενη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Μένει να φανεί κατά πόσον και σε ποιο βαθμό αυτό θα επηρεάσει τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό πώλησης που και επισήμως αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
Όπως έχει γράψει το Capital.gr., για τις δύο εταιρείες έχει εκδηλωθεί έντονο και σοβαρό ενδιαφέρον από ξένα και εγχώρια επενδυτικά σχήματα και επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, από funds του μεγέθους της KKR, της Harvard Investment Group – H.I.G., της Oaktree, της αμερικανικής Amerra Capital Management (έχει εξαγοράσει την “Ανδρομέδα”), του τουρκικού ομίλου Kilic και άλλων. Σημειώνεται ότι με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η δομή του διαγωνισμού θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορές, είτε για κάθε μια εταιρεία ξεχωριστά, είτε και για τις δύο εταιρείες.
Χθες έγινε γνωστό ότι ξεκινά και επίσημα η διαδικασία για την διερεύνηση των διαθέσιμων εναλλακτικών όσον αφορά στην αξιοποίηση των συμμετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο εταιρειών.
Εκτιμάται ότι το πρώτο ουσιώδες σκέλος του διαγωνισμού για την πώληση των Νηρέα και Σελόντα θα λάβει χώρα το Φθινόπωρο, με την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας (εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις) να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017 – αρχές 2018.