Συγκεκριμένα, και οι δύο μέτοχοι κατέχουν μερίδια που το καθένα φτάνει το 9,9%. Αν όντως η ΕΚΤ προχωρούσε σε έλεγχο, θα ήταν η πρώτη φορά για μετόχους που έχουν μερίδιο κάτω του 10%.
«Το ότι η ΕΚΤ ερευνά ή εξετάζει να ερευνήσει τις συμμετοχές είναι ακριβές» υποστήριξε η πηγή που επικαλείται το Reuters. Προηγουμένως, η γερμανική SZ είχε αναφέρει το ίδιο, λέγοντας πως ο στόχος τέτοιας αξιολόγησης θα ήταν να διαπιστωθεί αν ο επενδυτής είναι αξιόπιστος και οικονομικά υγιής, από πού προήλθαν τα χρήματα για την επένδυση και αν ο επενδυτής εμπλέκεται σε εγκληματικές πράξεις, όπως ξέπλυμα χρήματος ή χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Επιπλέον, η SZ είχε αναφέρει ότι υπάρχουν υποψίες πως οι δύο μέτοχοι μπορεί να συντονίζουν την στάση τους -κάτι, τόνιζε και η εφημερίδα, που δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί.
«Η διαδικασία έγκρισης στοχεύει να διασφαλίσει ότι μόνο κατάλληλοι μέτοχοι εισέρχονται στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να αποτραπούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ σχετικά με τη διαδικασία.
Κανονικά, ο έλεγχος γίνεται μετά την απόκτηση του 10% των μετοχών ή των δικαιωμάτων ψήφου από έναν μέτοχο, αλλά μπορεί να γίνει επίσης, εάν υπάρχει «σημαντική επιρροή στη διοίκηση της τράπεζας», σημειώνεται στην ιστοσελίδα.
Το Κατάρ, που είναι μέτοχος της Deutsche Bank από το 2014, και η HNA, που απέκτησε φέτος τη συμμετοχή της, έχουν αποκτήσει από μία έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας. Ένα αρνητικό αποτέλεσμα του ελέγχου θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΚΤ να απαγορεύσει την άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου από τον μέτοχο.