ην παράταση της ισχύος της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος για την κάλυψη πιστώσεων μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) στις τράπεζες που εδρεύουν στην Ελλάδα, με σκοπό τη διασφάλιση της ρευστότητας του πιστωτικού συστήματος, μέχρι τις 30/6/2019, ψήφισε η κυβέρνηση. Η διετής παράταση για την κάλυψη των πιστώσεων του ELA πέρασε με τροπολογία στις 30 Ιουνίου, στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εξωτερικών για την “Κύρωση της Συμφωνίας – Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών – μελών της αφενός, και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων αφετέρου”.
Σημειώνεται ότι η παράταση των εγγυήσεων του Δημοσίου στην ΤτΕ για τον ELA, καταδεικνύει ότι οι συνθήκες ρευστότητας των τραπεζών δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, ούτε προβλέπεται στο κοντινό μέλλον, καθώς δεν έχουν επιστρέψει οι καταθέσεις που έφυγαν μαζικά το 2015, ούτε έχει καταστεί ακόμη εφικτή η αυτόνομη πρόσβαση των τραπεζών για χρηματοδότησή τους από τις αγορές. Συμπερασματικά, η “ασπίδα” του ELA θα χρειαστεί ακόμη για καιρό, γεγονός που σηματοδοτεί και την για καιρό ακόμη παραμονή των capital controls.
Σήμερα, το όριο της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELA ανέρχεται σε 44,2 δις. ευρώ. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δίνει την τελική έγκριση στις εθνικές κεντρικές τράπεζες για την παροχή ELA στις εθνικές τράπεζες (εν προκειμένω, η ΤτΕ υποβάλει σχετικό αίτημα στην ΕΚΤ, βάσει των αναγκών ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, και η τελευταία το εγκρίνει ή το απορρίπτει), αλλά τον κίνδυνο της ρευστότητας αυτής τον επωμίζονται οι εθνικές κεντρικές τράπεζες (εξ ου και γίνεται λόγος για εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου προς την ΤτΕ).
Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες, και με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας για την αποτροπή της νομισματικής χρηματοδότησης, η ΕΚΤ προχώρησε σε αλλαγές των όρων με τους οποίους οι εθνικές κεντρικές τράπεζες χορηγούν την έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο ELA θα παρέχεται σε τράπεζες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, υπό την προϋπόθεση ότι η πράξη αυτή δεν αποτελεί μέρος της ενιαίας νομισματικής πολιτικής.Το επιτόκιο με το οποίο χορηγείται η ρευστότητα μέσω του ELA δεν μεταβάλλεται και παραμένει τουλάχιστον 1% υψηλότερο από το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης της ΕΚΤ (marginal lending facility), το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 0,25%.
Με τις νέες ρυθμίσεις επέρχονται αλλαγές στα κριτήρια φερεγγυότητας που πρέπει να πληρούν τα πιστωτικά ιδρύματα που αιτούνται ρευστότητα από τον ELA και προσδιορίζονται οι περιπτώσεις όπου ο ELA παρέχεται με περιορισμούς ή απαγορεύεται. Ακόμη ορίζεται ότι η διάρκεια του ELA επεκτείνεται από τους 6 στους 12 μήνες.
Στους νέους όρους παροχής ELA, η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι κάθε τράπεζα που λαμβάνει τον ELA πρέπει να παράσχει ένα σχέδιο χρηματοδότησης εντός δύο μηνών από την πρώτη παροχή και για όσο χρονικό διάστημα τη λαμβάνει. Επίσης, πρέπει να προχωρεί σε μηνιαίες αναφορές σχετικά με τα επίπεδα των κεφαλαίων της.
Σε περίπτωση που το ποσό της συνδρομής για οποιαδήποτε τράπεζα ή χώρα υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ, το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα πρέπει να κρίνει εάν η ζώνη ασφαλείας επηρεάζει ή όχι τις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης.
Τέλος, με πλειοψηφία των δύο τρίτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα μπορεί να αποφασίσει να παράσχει ένα ανώτατο όριο ή να σταματήσει τον ELA εάν διαπιστωθεί ότι παραβιάζει την απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης σε χώρα ευρωζώνης.