Οι General Electric, Merck και Sigma-Aldrich έχουν μπει τελευταία στο μικροσκόπιο της Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει ήδη ασχοληθεί με την Apple, την Amazon, την Qualcomm, τη Facebook και τη Google – εις βάρος της τελευταίας επέβαλε πρόστιμο 2,4 δισ. ευρώ μόλις την περασμένη εβδομάδα. Μετά το πρόστιμο-μαμούθ στην αμερικανική μηχανή αναζήτησης, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η Canon, διότι μπορεί να της επιβληθεί χρηματική ποινή έως και του 10% των πωλήσεών της.
Η κ. Βεστάγκερ, Δανή πολιτικός, που διετέλεσε και υπουργός Παιδείας σε ηλικία 30 ετών, ισχυρίζεται ότι οι General Electric, Merck και Sigma-Aldrich δεν υπέβαλαν τις σωστές πληροφορίες για την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων. Λίγους μήνες πριν, η Ε.Ε. είχε επιβάλει πρόστιμο 125 εκατ. δολ. εις βάρος της Facebook για την υποβολή παραπλανητικών πληροφοριών στο πλαίσιο αξιολόγησης της εξαγοράς της εφαρμογής WhatsApp. Σήμερα, η Κομισιόν θεωρεί για τους ίδιους λόγους υπόλογη την GE σε ό,τι αφορά την εξαγορά της LM Wind Power έναντι 1,5 δισ. ευρώ.
«Μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας μόνο αν έχουμε ανοικτή γραμμή συνεργασίας με τις εταιρείες, οι οποίες πρέπει να έχουν την έγκρισή μας, ώστε να κάνουν τις κινήσεις που επιθυμούν. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες που υποβάλλουν πρέπει να είναι σωστές και ολοκληρωμένες», δήλωσε η κ. Βεστάγκερ. Σε κάθε περίπτωση, η επίτροπος διευκρίνισε ότι οι έρευνες δεν θα επηρεάσουν τις τρεις συγχωνεύσεις.
Οι Merck KGaA και Sigma-Aldrich κατηγορούνται ότι δεν υπέβαλαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πληροφορίες για καινοτόμες έρευνες στην αξιολόγηση για τη μεταξύ τους συγχώνευση. Το πρόστιμο στις περιπτώσεις των General Electric και Merck/Sigma-Aldrich εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 1% των ετήσιων πωλήσεών τους, σε παγκόσμια κλίμακα. Στην υπόθεση της Canon, το πρόστιμο θα είναι μεγαλύτερο, διότι η ιαπωνική πολυεθνική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών προχώρησε στην απορρόφηση μονάδας της Toshiba στην Ε.Ε., χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την Κομισιόν και να δοθεί επίσημη έγκριση. Η Κομισιόν αποκάλυψε ότι η Canon χρησιμοποίησε, ουσιαστικά, μεσάζοντα στην εξαγορά της Toshiba Medical Systems πριν λάβει επισήμως το «πράσινο φως».
Ηταν σαφές ότι η Κομισιόν δεν θα ανεχθεί παρατυπίες και παραπληροφόρηση στην αξιολόγηση των συμφωνιών που λαμβάνουν χώρα στην Ε.Ε., όταν επέβαλε το πρόστιμο των 125 εκατ. δολαρίων στη Facebook, διότι η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ενσωμάτωσε τα δεδομένα της WhatsApp στις υπόλοιπες υπηρεσίες της όταν είχε υποστηρίξει το αντίθετο στην Ε.Ε. Η Facebook δήλωσε πως ενήργησε καλή τη πίστει και έτσι πλήρωσε χαμηλότερο πρόστιμο.
Η αμερικανική GE απέκτησε τον έλεγχο της Alstom Renewable Power Sector στο πλαίσιο εξαγοράς των ενεργειακών δραστηριοτήτων του γαλλικού ομίλου Alstom SA έναντι 10 δισ. δολαρίων προ διετίας. Μετονόμασε την Alstom Renewable Power Sector, η οποία παράγει 6 μεγαβάτ με υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, στην GE Renewable Energy. Η GE απάντησε πως «δεν είχε σκοπό να παραπλανήσει» τις Αρχές και τόνισε ότι θα συνεχίσει την «εποικοδομητική συνεργασία» της με την Ε.Ε.
Σε ό,τι αφορά την εξαγορά της Sigma-Aldrich από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Merck έναντι 17 δισ. δολαρίων, η Κομισιόν υποπτεύεται ότι δεν δόθηκαν επαρκείς πληροφορίες για καινοτόμες έρευνες σε συγκεκριμένα εργαστήρια. Η Merck εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιλυθούν τα ζητήματα αυτά με ικανοποιητικό τρόπο.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. αναμένεται να διεξαγάγει πρόσθετες έρευνες. Οπως επισημάνθηκε από το Bloomberg, μετά το πρόστιμο-μαμούθ εις βάρος της Google, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν και άλλα πρόστιμα εις βάρος της ίδιας εταιρείας.
Σε μπελάδες η κινεζική Baidu
H Baidu, η μηχανή αναζήτησης της Κίνας, βρίσκεται στο επίκεντρο ερευνών που διεξάγει η τροχαία του Πεκίνου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο διευθύνων σύμβουλός της, Ρόμπιν Λι, ενήργησε παράνομα όταν δοκίμασε ένα αυτοκίνητο χωρίς οδηγό στο οδικό δίκτυο της κινεζικής πρωτεύουσας. H Baidu στην Κίνα έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη αυτόνομων αυτοκινήτων εντός και εκτός των συνόρων της. Στόχος της είναι να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα αυτά στους δρόμους της Κίνας έως το 2019. Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι το χαλαρό ρυθμιστικό πλαίσιο της Κίνας και η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να στρέψει την οικονομία στην εσωτερική κατανάλωση και την τεχνολογία.
Σήμερα, ωστόσο, διατρέχει κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις τοπικές αρχές. «Η αστυνομία δεν είναι αντίθετη στην κυκλοφορία αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, αλλά κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνεται με νόμιμο και ασφαλή τρόπο», ανακοίνωσαν οι Αρχές του Πεκίνου. Ο κ. Λι συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τη μονάδα τεχνητής νοημοσύνης της Baidu από τη θέση του συνοδηγού σε αυτόνομο αυτοκίνητο. Αυτό δημιούργησε ερωτήματα για το αν η Baidu είχε επίσημη άδεια για να κάνει αυτό το πείραμα.
Έντυπη