Εκκίνηση auto – manual θα κάνει στις 3 Αυγούστου ο εξωδικαστικός μηχανισμός, μέσω του οποίου οι τράπεζες προσδοκούν τη διευθέτηση δανείων 150.000 επιχειρήσεων με χρέη προς τον τραπεζικό τομέα.
Στη χθεσινή παρουσίαση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, οι τράπεζες διαπίστωσαν τη λειτουργική ετοιμότητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ζήτησαν, ωστόσο, περαιτέρω αυτοματοποιήσεις σε ό,τι αφορά τις αναλύσεις βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.
Δεδομένου ότι οι τράπεζες πρέπει να έχουν δικές τους εσωτερικές υποδομές και συστήματα που να υποστηρίζουν αναλύσεις βιωσιμότητας των πελατών τους – αφού μάλιστα θα πρέπει να χειριστούν υποθέσεις υπερχρέωσης επιχειρήσεων ακόμη και μετά την ορισμένη διάρκεια ζωής του εξωδικαστικού μηχανισμού με την εκπνοή του 2018 -, οι αυτοματοποιημένες αναλύσεις βιωσιμότητας θα προστεθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από τις ίδιες.
Αυτό σημαίνει ότι η κατά 100%, από 90% σήμερα, αυτοματοποιημένη λειτουργία της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού θα κριθεί από το πότε οι τράπεζες θα υποβάλουν (ενιαία ή η καθεμία ξεχωριστά) στην πλατφόρμα τις αυτοματοποιημένες αναλύσεις βιωσιμότητας, οι οποίες θα πρέπει κατόπιν να δοκιμαστούν στο σύστημα για 2 – 3 εβδομάδες.
Πάντως, το ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα ξεκινήσει αναπόφευκτα και με χειρόγραφη διαδικασία αποτελεί το έλασσον, αφού το μείζον είναι πως η 3η Αυγούστου θα σηματοδοτήσει την εκκίνηση των μαζικών αναδιαρθρώσεων επιχειρηματικών δανείων.
Ειδικά στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αποτελούν το 99% της ελληνικής επιχειρηματικότητας και συμβάλλουν στη συνολική απασχόληση σε ποσοστό άνω του 85%, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα αποτελέσει τον καταλύτη για την εξυγίανση και τη σωτηρία των βιώσιμων επιχειρήσεων, αλλά και για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών για μείωση των NPEs.
Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 59,9% των δανείων, συνολικού ύψους 39,2 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 60%, δηλαδή δύο στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δε μπορούν να ανταποκριθούν, με τα σημερινά δεδομένα, στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες. Πρόκειται για ένα ποσοστό διπλάσιο σε σχέση με αυτό που ισχύει για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα διαμορφώνονται στο 29%, σε σύνολο δανεισμού 51 δισ. ευρώ.
Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αποτελούν το 60,8% της συνολικής χρηματοδότησης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Σχετικά με τη διάρθρωση των χρηματοδοτήσεων στους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, το 20% των συνολικών χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις έχουν δοθεί σε εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του εμπορίου, με το δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τον εν λόγω κλάδο να βρίσκεται σε επίπεδο άνω του μέσου όρου του αντίστοιχου δείκτη των επιχειρηματικών ανοιγμάτων (59,7%, έναντι 44,6%).
Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (79,9%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (58,7%), των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής και ενημέρωσης (68%), της μεταποίησης (47%) και των κατασκευών (54,8%). Τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρούνται ενδεικτικά στους κλάδους της ενέργειας (5%), της δημόσιας διοίκησης (0,6%) και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (26,4%).