Αν δεν περιοριστούν οι εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2020, δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, προειδοποιεί ομάδα έξι ηγετών και επιστημόνων της πρωτοβουλίας «Αποστολή 2020», καταθέτοντας ένα σχέδιο έξι σημείων για την «πιο σημαντική προθεσμία στην ανθρώπινη ιστορία».
Η Κριστιάνα ΦΙγκέρες, σύμβουλος της αποστολής 2020 και εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης Πλαισίου για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ 2010 και 2016, εξήγησε σε δημοσίευσή της το όραμα της ομάδας για το πώς μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές και να επιτύχουμε τους στόχους του Παρισιού, δηλαδή τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Η ομάδα προσδιόρισε στόχους σε έξι τομείς: ενέργεια, χρηματοδότηση, γη, υποδομές, μεταφορές και βιομηχανία. Οι στόχοι μπορεί να χαρακτηριστούν από ιδανικοί έως μη ρεαλιστικοί, αλλά η ομάδα πιστεύει ότι οι υψηλοί στόχοι θα εμπνεύσουν την παγκόσμια κοινότητα να καινοτομήσει ώστε να τους επιτύχει.
Ένας χαρακτηριστικός στόχος είναι ότι τουλάχιστον το 30% της παγκόσμιας ενέργειας πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2020. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το 2015 το 23,7% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές.
Οι πρακτικές χαμηλών εκπομπών άνθρακα είναι απαραίτητες και στους άλλους τομείς, όπως με τη μείωση της αποψίλωσης των δασών και την αύξηση της χρήσης πράσινων οχημάτων.
Οι συγγραφείς του σχεδίου παρουσίασαν επίσης τρία βήματα για να αποφευχθεί η καθυστέρηση. Πρώτον, πολιτικές και σχέδια δράσης για την επιστήμη. Δεύτερον, την κλιμάκωση των υφιστάμενων λύσεων και μέτρων, και τρίτον την επικράτηση της αισιοδοξίας στην διεθνή κοινότητα.
«Θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που κρύβουν τα κεφάλια τους στην άμμο και αγνοούν τους παγκόσμιους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που είμαστε δεσμευμένοι να ξεπεράσουμε αυτή την αδράνεια. Ας μείνουμε αισιόδοξοι και ας δράσουμε τολμηρά όλοι μαζί», καταλήγει η έκθεση την οποία συνυπογράφουν πολλοί επιστήμονες, πολιτικοί, επιχειρηματίες, αναλυτές και κληρικοί, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν και ο κλιματολόγος Μάικλ Μαν.