Μέσα στο προσεχές διάστημα και προτού εκπνεύσει ο Ιούλιος, θα ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου.
Το οικονομικό κλείσιμο της πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie προγραμματιζόταν, αρχικά, να λάβει χώρα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, η επίλυση εκκρεμοτήτων που σχετίζονται με τον προσδιορισμό της αποζημίωσης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις παρεχόμενες δημόσιες υπηρεσίες, καθυστέρησαν τη διαδικασία.
Προς την κατεύθυνση αυτή, θα υπάρξουν λεκτικού χαρακτήρα τροποποιήσεις της σύμβασης που αφορά τις άγονες γραμμές, με την ετήσια αποζημίωση της, υπό μεταβίβαση στους Ιταλούς, κρατικής εταιρείας να τοποθετείται σε 49 εκατ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, η υπογραφή της σύμβασης πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, στη Ferrovie, έναντι 45 εκατ. ευρώ, θα λάβει χώρα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση μίας διαδικασίας που ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου 2013 οπότε το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη αξιοποίησης της εταιρείας.
Το deal θα οδηγήσει στην υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων, της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, για τον εκσυχρονισμό του εγχώριου σιδηροδρομικού δικτύου, με στόχο την ενίσχυση του δρομολογίου Αθήνα – Θεσσαλονίκη, όπως και των εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν, πριν από μερικούς μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος Ρενάτο Μαζοντσίνι και η πρόεδρος Τζόγια Γκέτζι της Ferrovie, το επενδυτικό πλάνο προβλέπει την μετατροπή της θυγατρικής της Trenitalia σε διεθνή παίκτη των παγκόσμιων ολοκληρωμένων μεταφορών.
Το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι απαραίτητο για να “τρέξει” ο διαγωνισμός για την πώληση της Εταιρείας Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΣΣΤΥ) για την οποία η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί για τις 3 Οκτωβρίου. Τότε θα φανεί εάν για την ΕΕΣΣΤΥ εκδηλώσουν ενδιαφέρον η τσεχική Skoda και η Ferrovie.
Τα οικονομικά μεγέθη
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016, η προ φόρων κερδοφορία ανέρχεται σε 3,5 εκατ. ευρω (από 2,74 εκατ. το 2015), ενώ ο κύκλος εργασιών συρρικνώθηκε σε 69,8 εκατ. ευρώ (από 68,7 εκατ.).
Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν σε 873,4 χιλιάδες ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ. Βέβαια, το σοβαρό πρόβλημα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αποκαλύπτουν τα αρνητικά ίδια κεφάλαια που είναι αρνητικά και ανέρχονται σε 656,5 εκατ. ευρώ. Όπως και εισροές από λειτουργικές δραστηριότητες που απέκτησαν αρνητικό πρόσημο το 2016, διαμορφούμενες σε -24,9 εκατ. ευρώ από 7,2 εκατ. ευρώ.
Ημερομηνίες… σταθμοί
28 Ιουνίου 2013 : Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη αξιοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
6 Ιουλίου 2016: Μετά από σερί παρατάσεων, υπεβλήθησαν δεσμευτικές προσφορές.
14 Ιουλίου 2016: Η μοναδική δεσμευτική προσφορά της Ferrovie έγινε αποδεκτή από το ΤΑΙΠΕΔ.
16 Ιανουαρίου 2017: Το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση πώλησης του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
16 Ιουνίου 2017: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τις κρατικές ενισχύσεις προς τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.