«Δεν θα δοθεί παράταση στην ανάρτηση των δασικών χαρτών». Αυτό δήλωσε χθες ερωτώμενος από την «Κ» ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι με εγκύκλιο θα παραταθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου η δυνατότητα των αγροτών που καλλιεργούν εκχερσωμένες δημόσιες δασικές εκτάσεις και επιδοτούνται γι’ αυτό, να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα που συνοδεύουν την αίτηση εξαγοράς ή διατήρησης της χρήσης της. Αντιθέτως, θα υπάρξει νέα παράταση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα, καθώς η κατάθεση του σχεδίου νόμου στη Βουλή μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο.
Οι αγρότες που επιδοτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά οι εκτάσεις τους εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως δημόσιες δασικές, πρέπει μέχρι τις 27 Ιουλίου να καταθέσουν αίτηση για την παραχώρηση της κυριότητας (αν εκχερσώθηκαν πριν από το 1975) ή τη διατήρηση της αγροτικής χρήσης (αν εκχερσώθηκαν το 1975-2007). Μέχρι σήμερα, οι αιτήσεις αυτές έπρεπε να συνοδεύονται από ένα τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο πλέον με νέα εγκύκλιο του υπουργείου μπορούν να καταθέσουν έως τις 31 Αυγούστου (αρκεί να υποβάλουν την αίτηση χωρίς άλλα δικαιολογητικά μέχρι τις 27 Ιουλίου).
Ο κ. Φάμελλος παρουσίασε χθες στη Βουλή τις νέες τροποποιήσεις στη δασική νομοθεσία που περιλαμβάνονται σε τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. Οι ρυθμίσεις αφορούν την έκδοση οικοδομικών αδειών αμέσως μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής αντιρρήσεων, την έκδοση πιστοποιητικού για τον χαρακτήρα της έκτασης μόνο από τις διευθύνσεις δασών των νομών και την παράταση των παραχωρητηρίων δασικών εκτάσεων κατά τρία χρόνια ώστε να γίνουν οριστικά. Επίσης, την επέκταση των ευεργετικών διατάξεων για τους δασωμένους αγρούς και σε εκτάσεις με τίτλο έως το 2004, την παράταση κατά τρία έτη της προθεσμίας νομιμοποίησης παρανομιών σε δασικές εκτάσεις και την έκδοση διαπιστωτικής πράξης για τον «αποχαρακτηρισμό» τεχνητών φυτειών που χαρακτηρίστηκαν δασικές εκτάσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, το τελευταίο εξάμηνο η δασική νομοθεσία έχει τροποποιηθεί με δύο νόμους, εννέα υπουργικές αποφάσεις, ενώ έχουν εκδοθεί και έξι εγκύκλιοι. Επομένως, η παρακολούθησή της –ούτως ή άλλως πολύ σύνθετης– δασικής νομοθεσίας μετατρέπεται συν τω χρόνω σε… άθλο για τις δασικές υπηρεσίες και τους ιδιώτες μελετητές.