«Ολοι γνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος, όπως γνωρίζουμε και ότι ο χρόνος πιέζει. Λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς». Αυτό ήταν το μήνυμα της οικοδέσποινας Αγκελα Μέρκελ στους υπόλοιπους ηγέτες του G20, στο γεύμα εργασίας με το οποίο ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στο Αμβούργο.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα της διήμερης συνόδου άρχισε με συζήτηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ένα από τα πιο «εύκολα» θέματα της ημερήσιας διάταξης. Περισσότερο ακανθώδεις προβλέπονταν οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή –δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα απέσυρε τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού– και για το διεθνές εμπόριο, σε μια εποχή όπου οι τάσεις του προστατευτισμού εμφανίζουν απειλητική άνοδο.
Προτού αρχίσουν οι εργασίες του G20, οι ηγέτες των αναδυόμενων οικονομιών, των λεγόμενων BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Ν. Αφρική), είχαν τη δική τους «υποσύνοδο», ώστε να εμφανιστούν σε κοινό μέτωπο. Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι BRICS τάσσονται υπέρ μιας περισσότερο «διαφανούς, ανοιχτής, χωρίς διακρίσεις, βασισμένης σε κοινούς κανόνες» παγκόσμιας οικονομίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη μεγαλύτερης παρουσίας των αναδυόμενων χωρών και των αναπτυσσόμενων χωρών στους διεθνείς οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς θεσμούς. Μιλώντας στη σύνοδο των «πέντε», ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε τους περιορισμούς στο παγκόσμιο εμπόριο και επέμεινε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλονται στη χώρα του με πολιτικά προσχήματα ζημιώνουν την παγκόσμια οικονομία.
Τα προβλήματα από τις εντεινόμενες τάσεις εθνικής περιχαράκωσης υπογράμμισε και η χθεσινή συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Μεξικανό ομόλογό του Ενρίκε Πένια Νιέτο. Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει πολύ καλή πρόοδος» στις συζητήσεις με το Μεξικό για θέματα εμπορίου, αναγνώρισε ότι το μέλλον της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) παραμένει αβέβαιο.
Σε άλλες δηλώσεις του επέμεινε στην αξίωσή του να πληρώσει το Μεξικό για την κατασκευή τείχους εναντίον της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα των δύο χωρών, κάτι που ο κ. Νιέτο φυσικά απέρριψε.