Ο ΟΗΕ ενέκρινε μια συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων χθες, ωστόσο οι χώρες που έχουν πυρηνικά όπλα αρνήθηκαν ακόμα και να πάρουν μέρος στη διαδικασία, γεγονός που σημαίνει ότι αυτό το κείμενο δεν έχει καμιά αξία πέραν του συμβολισμού.
Η συνθήκη υιοθετήθηκε με 122 ψήφους υπέρ, μία κατά (της Ολλανδίας, κράτους μέλους του NATO) και μία αποχή.
Οι υποστηρικτές της έκαναν λόγο για μια ιστορική εξέλιξη, με πολλούς να επευφημούν ηχηρά την έγκρισή της στον ΟΗΕ, έπειτα από τρεις εβδομάδες διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή 141 χωρών, προεξεχουσών της Αυστρίας, της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Νότιας Αφρικής και της Νέας Ζηλανδίας.
Αλλά οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα απείχαν από τις διαπραγματεύσεις, κρίνοντας ότι η συνθήκη δεν θα έχει καμιά επίπτωση σε ότι αφορά τη μείωση του παγκόσμιου αποθέματος των περίπου 15.000 πυρηνικών κεφαλών.
«Η πρωτοβουλία αυτή αψηφά ξεκάθαρα τις πραγματικότητες του διεθνούς περιβάλλοντος ασφαλείας», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση η Γαλλία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι τρεις αυτές μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ενταχθούν τη συνθήκη a posteriori.
Το κείμενο προβλέπει την πλήρη απαγόρευση της ανάπτυξης, της αποθήκευσης και της απειλής της χρήσης πυρηνικών όπλων. Ωστόσο δεν έχει εφαρμογή παρά στα κράτη που την υπογράφουν.
Θα είναι ανοικτή προς επικύρωση από την 20ή Σεπτεμβρίου και θα τεθεί σε ισχύ μετά την υπογραφή της από 50 χώρες.
Οι υποστηρικτές της ελπίζουν ότι η συνθήκη θα εντείνει την πίεση στα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσιο να πάρουν τον αφοπλισμό τους πιο σοβαρά.