Τέλη, ειδικοί φόροι και χιλιάδες παράβολα επιβαρύνουν επίσης κάθε χρόνο με δισεκατομμύρια ευρώ τους Ελληνες πολίτες, την ώρα που οι έμμεσοι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές τους απορροφούν περισσότερο από το 50% του εισοδήματός τους. Συγκεκριμένα, πέραν των μεγάλων έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, που πληρώνονται με το υπόλοιπο εισόδημα των φορολογουμένων (σ.σ. δηλαδή ό,τι απομένει από την άμεση φορολογία), η επιβολή τελών σχεδόν σε κάθε είδους δραστηριότητα αποτελεί μια αθέατη οικονομική αιμορραγία, διόλου αμελητέα.
Λίγοι, ενδεχομένως, γνωρίζουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 3.500 κωδικοί για έκδοση παραβόλων, ώστε να εισπράττονται διάφορα ποσά από το Δημόσιο. Και δεν είναι μόνον η αφανής οικονομική επιβάρυνση που προκαλούν, αλλά, κυρίως, η τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία που «προβλέπουν», με την οποία επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα εν γένει και τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Ανταποδοτικότητα
Στην επιστήμη της Δημοσιονομίας, τέλη χαρακτηρίζονται τα χρηματικά ποσά που καταβάλλουν φυσικά ή νομικά πρόσωπα, συνήθως σε υπηρεσίες της Διοίκησης (δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις κοινής ωφελείας) σε αντάλλαγμα των υπηρεσιών που προσφέρουν, όπως για παράδειγμα τα ταχυδρομικά τέλη, τα λιμενικά τέλη, τα τέλη πλοήγησης, τα τέλη τηλεφωνίας – σύνδεσης κ.λπ.
Το ύψος των τελών αυτών καθορίζεται κάθε φορά με υπουργικές αποφάσεις. Και τα τελευταία έτη όχι μόνον έχουν όλα αυξηθεί, αλλά έχουν προστεθεί και νέα. Τόσο που έχουν αναγκάσει επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, να ανακοινώνουν αναλυτικά στους περιοδικούς λογαριασμούς που αποστέλλουν τις χρεώσεις αυτές. Για να μην τις «χρεώνονται» από την κοινή γνώμη.
Παράδειγμα
Είναι χαρακτηριστικό πως σε λογαριασμό της ΔΕΗ, συνολικού ύψους 917 ευρώ, μόνον τα 384 ευρώ είναι ποσό που εισπράττει για δικό της λογαριασμό η Επιχείρηση. Τα άλλα 533 ευρώ αφορούν τρίτους, όπως η ΕΡΤ, οι ανανεώσιμες πηγές, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ και οι δήμοι. Αλλά και στην κινητή τηλεφωνία, τα τέλη έχουν αυξηθεί, ενώ έχουν προστεθεί και νέα στις συνδέσεις internet.
Τέλη υπάρχουν ακόμα στο… κρασί, τα αλκοολούχα ποτά εν γένει, (π.χ. το τσίπουρο), τα τσιγάρα, την ακίνητη περιουσία, τις μεταφορές, την κατανάλωση, τα καύσιμα, ενώ υπάρχουν τέλη υπέρ εθνικών επιτροπών, παιγνίων, ψαρέματος, τέλη στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τέλη υπέρ τρίτων γενικώς, ακόμα και μετά την κατάργηση κάποιων εξ αυτών τα τελευταία λίγα χρόνια.
Στις ταυτότητες
Παράβολα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, για άδειες οδήγησης και διαβατήρια, ενώ τώρα τελευταία συζητείται ακόμα και παράβολο για την έκδοση νέου τύπου ταυτοτήτων, απαραίτητων για να μη χάσει η χώρα δικαιώματα, όπως η χωρίς visa είσοδος των Ελλήνων στις ΗΠΑ. Λες και οι Ελληνες δεν πληρώνουν φόρους στο Δημόσιο για να τους παρέχει υπηρεσίες όπως αυτές.
Ομως, αυτά είναι λίγο ώς πολύ γνωστά. Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι από 3.500 κωδικοί για έκδοση παραβόλων. Μόνο για την αγροτική παραγωγή και τυποποίηση υπάρχουν 250 κωδικοί, που συχνά απαιτούν από 500 έως και 1.000 ευρώ από τους ενδιαφερομένους.
Για παράδειγμα, απαιτείται παράβολο αξίας 586,94 ευρώ για την Επανεξέταση/Επικαιροποίηση/Ανανέωση Εγγραφής στα σχετικά μητρώα όσων θέλουν να εμπορεύονται λιπάσματα και παράβολο 540 ευρώ για όσους βαμβακοπαραγωγούς πρέπει να εγγραφούν στον εθνικό κατάλογο παραδοσιακών ποικιλιών. Υπάρχει και παράβολο 420 ευρώ για την υποβολή ένστασης κατά της απόρριψης εγγραφής.
Τέλη πληρώνουν ακόμα και οι μετανάστες
Για όσους νομίζουν πως όλα όσα παρατίθενται δίπλα αποτελούν, απλώς, αποσπασματικές περιπτώσεις, αξίζει να αναφερθεί πως εισπράττονται τέλη για κάθε μορφής δραστηριότητα:
Για παράδειγμα, παράβολα προβλέπονται ακόμα και για τη συμμετοχή σε διαδικασίες διορισμού ή πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και για την υποβολή ενστάσεων κατά αυτών των διαδικασιών. Υπάρχει τέλος δημοσίευσης ισολογισμού σε ΦΕΚ, ύψους 544 ευρώ ή 289 ευρώ για άλλες δημοσιεύσεις.
Η Γενική Γραμματεία Ενέργειας εισπράττει τέλος 600 ευρώ (παράβολο με κωδικό 2199) για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης εξοπλισμού του Ν. 3982/2011 και 1.200 ευρώ για άδεια εγκατάστασης μηχανολογικού εξοπλισμού έπειτα από διακοπή λειτουργίας (κωδικός 2221).
Η «έγκριση, θεώρηση ή τροποποίηση Μίσθωσης μεταλλευτικών δικαιωμάτων του Δημοσίου», με απευθείας σύμβαση, χρειάζεται και παράβολο 10.000 ευρώ. Παράβολο της τάξεως των 70-80 ευρώ πρέπει να καταβάλουν και οι πρόσφυγες που έχουν χάσει ή θέλουν να ανανεώσουν ταξιδιωτικό έγγραφο της υπηρεσίας ασύλου.
Τα παράδοξα δεν σταματούν, βεβαίως εδώ. Λίγοι, ας πούμε, γνωρίζουν πως το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αξιώνει τέλος 40 ευρώ για την αίτηση και 460 ευρώ για την έγκριση -ανά έτος- άδειας σύνδεσης συστήματος συναγερμού. Δεκάδες και ενίοτε εκατοντάδες διαφορετικά παράβολα χρειάζονται ενέργειες σε υπουργεία, όπως το Ναυτιλίας, το Δικαιοσύνης, το Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Εμπορίου, Υποδομών και Μεταφορών, Εξωτερικών κ.λπ. Το ίδιο και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΦ, η ΕΜΥ, το ΑΣΕΠ, η ΥΠΑ, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού και πολλές πολλές άλλες.
Οσοι αμφιβάλλουν για τα παραπάνω ή θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον παραλογισμό των παραβόλων του ελληνικού Δημοσίου δεν έχουν παρά να επισκεφθούν τις ηλεκτρονικές σελίδες του eparavolo και να κατεβάσουν το αρχείο από τον σύνδεσμο «Αναλυτική περιγραφή ηλεκτρονικών παραβόλων σε μορφή xls» στην κεφαλίδα της ιστοσελίδας. Και έτσι θα αποκτήσουν μια πλήρη εικόνα της παράνοιας που επικρατεί σήμερα και σε αυτόν τον τομέα, από πλευράς επιβαρύνσεων.
Έντυπη