Χωρίς συγκλίσεις σε κρίσιμα ζητήματα, ολοκληρώθηκε χθες η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου με το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη λειτουργία των ΑΕΙ. Το ν/σ θα κατατεθεί σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Γαβρόγλου εμφανίστηκε στη συνάντηση να ανοίγει ένα «μικρό παράθυρο» υπέρ της αύξησης της αμοιβής των διδασκόντων από τη συμμετοχή τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα. Συγκεκριμένα, στο ν/σ ορίζεται ότι ένας διδάσκων θα αμείβεται υπό την προϋπόθεση ότι θα διδάσκει δωρεάν σε ένα μεταπτυχιακό και ότι η αμοιβή του δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη του 20% του μισθού του. Χθες, ο κ. Γαβρόγλου φέρεται να άφησε ανοιχτό το ποσοστό να μπορεί να αυξηθεί έπειτα από αίτημα του εκάστοτε ΑΕΙ.
Επίσης, υπάρχει η πρόθεση του κ. Γαβρόγλου για αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογικών διαδικασιών στα ΑΕΙ. Δηλαδή, εάν δεν πραγματοποιηθούν οι εκλογές με κάλπη σε κάποιο ίδρυμα (συνήθως, λόγω αντιδράσεων των φοιτητών που διακόπτουν την εκλογική διαδικασία), τότε το ίδρυμα να διοργανώνει ηλεκτρονική ψηφοφορία. Με την παρούσα μορφή τού ν/σ ορίζονται δύο απόπειρες σε κάλπη πριν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία. Ωστόσο, παραμένει η απόσταση για τα μείζονα θέματα του ασύλου και της εκλογής αντιπρυτάνεων, ενώ και η νέα πρόταση για τις αμοιβές στα μεταπτυχιακά δεν κρίνεται ικανοποιητική από πολλούς πανεπιστημιακούς.
Μετά τη συνάντηση, η προεδρεύουσα της Συνόδου, πρύτανης του Παν. Πατρών Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, δήλωσε ότι θα ενημερωθούν οι υπόλοιποι πρυτάνεις για να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα της συνάντησης. Από την πλευρά του, ο κ. Γαβρόγλου, ανέφερε ότι έχουν γίνει βελτιώσεις στο σ/ν έπειτα από συγκλίσεις.
Την ίδια στιγμή, ο κ. Γαβρόγλου, που παρευρέθη στη Σύνοδο προέδρων ΤΕΙ, εξετάζει τα αιτήματα των ΤΕΙ, ενώ ανακοίνωσε ότι για τη λειτουργία των Περιφερειακών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης που θεσμοθετούνται με το ν/σ, έχουν εξασφαλιστεί 65 εκατ. ευρώ.
Συνεδρίαση
Χθες, στο υπουργείο επίσης, έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΣΕΚΑΑΔ). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα θέματα που τέθηκαν ως προτεραιότητες αφορούν την οριζόντια κινητικότητα των φοιτητών, την κάθετη κινητικότητα των μαθητών Επαγγελματικών Λυκείων και των σπουδαστών σε άλλες δομές της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τη μελέτη της κατά κλάδο απορρόφησης και τα προγράμματα «sandwich» με συνεργασία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος του ΕΣΕΚΑΑΔ, Σπύρος Γεωργάτος, πρότεινε ως θέματα προς διερεύνηση «το cross bridging μεταξύ των αντικειμένων των ΑΕΙ, ώστε οι φοιτητές να μη μένουν φυλακισμένοι σε ό,τι επέλεξαν να σπουδάσουν στα 18».
Τέλος, δημοσιεύθηκε η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει οι δαπάνες που σχετίζονται με αποσβέσεις εξοπλισμού για τις ανάγκες υλοποίησης ερευνητικών έργων να εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό 30%.