Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε την Παρασκευή την Πολωνία να σταματήσει αμέσως την επιχείρηση υλοτόμησης στο δάσος του Μπιαλοβιέσκα, τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε κάποτε την Ευρώπη.
Το δικαστήριο, αναφέρει το Associated Press, διευκρίνισε ότι το μέτρο είναι προσωρινό και αποφασίστηκε για να δώσει χρόνο στις ευρωπαϊκές Αρχές να εξετάσουν τη θέση της Πολωνίας για το θέμα. Η Βαρσοβία έχει προθεσμία μέχρι τις 4 Αυγούστου να δώσει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα επιδιώξει μόνιμο μπλόκο στην υλοτόμηση.
Η επιχείρηση απομάκρυνσης δέντρων που εφαρμόζει από τον Μάιο το πολωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επισήμως ως στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας σκαθαριών (σκολύτες) που καταστρέφουν τα έλατα.
Προκάλεσε όμως την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το σχέδιο είναι πρόφαση για μαζική εμπορική εκμετάλλευση του δάσους.
Έπειτα από καταγγελία πολυάριθμων περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Απρίλιο για παραπομπή της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της Οδηγίας για τα Ενδιαιτήματα.
Έκκληση στην πολωνική κυβέρνηση απηύθυνε πρόσφατα και η UNESCO, η οποία το 1979 ενέταξε το δάσος Μπιαλοβιέσκα στη λίστα με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
To δάσος Μπιαλοβιέσκα (ή Μπιαγοβιέζα) ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της εποχής των παγετώνων εδώ και 12.000 χρόνια. Φιλοξενεί τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, έλατα που φτάνουν τα 50 μέτρα, καθώς και 20.000 είδη ζώων. Είναι επίσης το τελευταίο καταφύγιο του ευρωπαϊκού βίσονα, του μεγαλύτερου ζώου της ηπείρου.
Το τμήμα που δάσους που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του. Παλαιότερα, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ζητήσει να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι τελευταίοι εναπομείναντες βίσονες.