Oι λιγότεροι εκ των προσφύγων και μεταναστών άφησαν την πατρίδα τους για οικονομικούς λόγους. Αντιθέτως, το 80% το έπραξαν, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, εξαιτίας του πολέμου και της βίας
Την άποψη που υποστηρίζει ότι οικονομικά κίνητρα ωθούν κυρίως τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείπουν τις χώρες τους κατευθυνόμενοι προς την Ευρώπη δια της Μεσογείου καταρρίπτει ελληνοβρετανική πανεπιστημιακή μελέτη, την οποία παρουσιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Όπως παρατηρεί η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, «ακόμη και δύο χρόνια μετά την έναρξη των μεγάλων μεταναστευτικών ροών υπάρχουν λίγα στοιχεία σε σχέση με τα αίτια που ωθούν πρόσφυγες και μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη. Μία πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη του Πανεπιστημίου Μίντλσεξ στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι λιγότεροι εξ αυτών άφησαν την πατρίδα τους για οικονομικούς λόγους. Αντιθέτως, το 80% το έπραξαν, όπως δηλώνουν οι ίδιοι, εξαιτίας του πολέμου και της βίας».
Όπως διευκρινίζει η FAZ, στο πλαίσιο της μελέτης ρωτήθηκαν το 2016 περίπου 750 μετανάστες στην Ελλάδα, στη Σικελία και στη Μάλτα ενώ διενεργήθηκαν περισσότερες από 100 συνεντεύξεις. Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, «η πλειοψηφία πήρε τον δρόμο της φυγής εξαιτίας διώξεων, πολέμου και πείνας. Ως συχνότερη αιτία αναφέρθηκε ο πόλεμος. Μόλις το 18% συνολικά δήλωσαν οικονομικά κίνητρα», σημειώνει η εφημερίδα.