Η ανοχή του αμερικανικού νόμου απέναντι στην κατοχή όπλων δεν είναι απλά ένα πρόβλημα των ΗΠΑ. Κρίνοντας από μία νέα μελέτη για τις πωλήσεις όπλων μέσω διαδικτύου, η χώρα αποτελεί επίσης πηγή προέλευσης των παράνομων όπλων της Ευρώπης.
Μετά τα δημοσιεύματα ότι τα όπλα για την επίθεση του 2016 στο Μόναχο και τα τρομοκρατικά χτυπήματα του 2015 στο Παρίσι αγοράστηκαν σε μια τεράστια, κρυφή περιοχή του Διαδικτύου γνωστή ως το σκοτεινό διαδίκτυο, η Rand Corporation έλαβε προμήθεια για την πρώτη εμπειρική μελέτη του παράνομου εμπορίου όπλων στο διαδίκτυο. Με επικεφαλής τον Giacomo Persi Paoli, ο οποίος είχε προηγουμένως μελετήσει το θέμα της διακίνησης όπλων για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών, η ομάδα Rand πέρασε μια εβδομάδα το Σεπτέμβριο του 2016 να παρατηρεί τη δραστηριότητα 52 πωλητών μεμονωμένων όπλων που δραστηριοποιούνταν σε 15 online αγορές.
Τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά. Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις όπλων ωχριούσαν μπροστά στα ναρκωτικά, ήταν σημαντικές και πρόσφεραν “ένα ευρύτερο φάσμα αλλά και καλύτερης ποιότητας πυροβόλα όπλα από αυτά που είναι συνήθως προσβάσιμα στους δρόμους”. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι όπλα, εξαρτήματα όπλων, σφαίρες, εκρηκτικές ύλες και ψηφιακά προϊόντα, όπως τα αρχεία για την 3D εκτύπωση όπλων, αξίας 80.000 δολαρίων πωλούνται κάθε μήνα μόνο στο τμήμα της αγοράς που κατάφεραν να παρακολουθήσουν. Τα περισσότερα από τα έσοδα προέρχονται από τα πιστόλια. Με τη μέση τιμή για ένα Glock να ανέρχεται στα 1.189 δολάρια, το ποσό σημαίνει ότι πωλούνται εκατοντάδες παράνομα όπλα κάθε χρόνο.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι η κατεύθυνση του εμπορίου. Οι πωλητές βρίσκονταν κυρίως στις ΗΠΑ, με τη τεράστια αγορά των νόμιμων όπλων και τις ανεπτυγμένες κρυπτο-αγορές τους. Και ενώ οι προορισμοί των παραδόσεων ήταν δύσκολο να εντοπιστούν, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “η Ευρώπη φαίνεται να αποτελεί βασικό αποδέκτη”. Αυτό είναι εύλογο, εν μέρει λόγω των κερδών που αποκομίζονται με τη στόχευση πελατών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού: Στις ΗΠΑ, η λιανική τιμή ενός Glock είναι 459 δολάρια και έτσι το περιθώριο κέρδους μπορεί να υπερβεί το 100%. Αυτό κάνει τη μεταφορά να αξίζει τον κόπο (αν και αξίζει να σημειωθεί ότι οι πυροβολισμοί στο Μόναχο και το Παρίσι συνδέονται με Ευρωπαίους πωλητές).
Το σκοτεινό διαδίκτυο έχει πολλά πλεονεκτήματα για τους ευρωπαίους αγοραστές. Ο κίνδυνος να εξαπατηθούν ή να πιαστούν σε μια επιχείρηση “κεντρί” είναι υψηλός, αλλά όχι υψηλότερος από ό,τι στο δρόμο. Οι κρυπτο-αγορές είναι πιο εύκολο να βρεθούν από τους εμπόρους παράνομων όπλων. Οι περισσότερες συναλλαγές καταλήγουν σε μια αξιολόγηση του πωλητή από τον πελάτη, οπότε είναι επίσης σχετικά εύκολο να εντοπίσει κανείς τους αξιόπιστους πωλητές. Στην Ευρώπη, με τους αυστηρούς νόμους για τα όπλα, μια συμφωνία στο δρόμο μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη από την παραλαβή ενός δέματος με κρυμμένα εξαρτήματα σε ένα ηλεκτρικό εργαλείο ή μια θήκη υπολογιστή, ή διάφορων συσκευασιών με κομμάτια από ένα αποσυναρμολογημένο όπλο.
Οι Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ευρέως τους αυστηρούς κανόνες κατά της οπλοκατοχής. Αν και δεν είναι σαφές ότι λιγότερα όπλα σημαίνει λιγότερο βίαιο έγκλημα, πολλές μελέτες δείχνουν μια θετική συσχέτιση. Οι ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύουν στους πολίτες τους να μεταφέρουν όπλα υπερηφανεύονται για χαμηλότερα ποσοστά εγκληματικότητας από αυτά των ΗΠΑ
Η έκθεση Rand δείχνει πώς οι κανόνες της Ευρώπης μπορούν να παρακαμφθούν όταν τα όπλα είναι νόμιμα σε οποιαδήποτε χώρα με καλό διαδίκτυο και ταχυδρομικές υποδομές. Ο καθένας με έναν υπολογιστή και λίγη αποφασιστικότητα μπορεί να πάρει μέρος στο διηπειρωτικό εμπόριο όπλων. Αυτό σημαίνει ότι οι αυστηρότεροι έλεγχοι των όπλων στις ΗΠΑ, και συγκεκριμένα οι νόμοι που περιορίζουν τον αριθμό των όπλων που ένα άτομο μπορεί να αγοράσει σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να μειώσει τη διάχυση σε χώρες όπου η μαύρη αγορά είναι πεινασμένη για όπλα και οι πωλητές μπορούν να ζητήσουν μεγαλύτερα premiums.
Δυστυχώς, ακόμη και οι πολιτείες των ΗΠΑ που περιορίζουν τις πωλήσεις – Καλιφόρνια, Νιού Τζέρσεϊ, Μέριλαντ – επιτρέπουν μία το μήνα. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από ό, τι χρειάζεται κανείς για την αυτο-προστασία του και αρκετό για να βγει ένα επιπλέον εισόδημα από την αποστολή όπλων στην Ευρώπη.