Σε κινήσεις αναβάθμισης του υφιστάμενου αποθέματος κτιρίων γραφείων προσανατολίζονται όλο και περισσότεροι θεσμικοί επενδυτές, προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για ακίνητα υψηλών προδιαγραφών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία εκπόνησε και εφαρμόζει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης ενός σημαντικού μέρους του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου κτιρίων γραφείων της. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά την αναβάθμιση του ακινήτου στη Λ. Βασ. Σοφίας 68, το οποίο έλαβε πριν από λίγες ημέρες και πιστοποίηση BREEAM, με επίδοση Excellent, όντας το πρώτο κτίριο στην Ελλάδα, που επιτυγχάνει κάτι τέτοιο. Μεταξύ των παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο ακίνητο περιλαμβάνονται η κατασκευή πράσινου δώματος, η τοποθέτηση εσωτερικών σκιάστρων, η έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και η συλλογή των ομβρίων υδάτων και χρησιμοποίησή τους για την άρδευση του πράσινου δώματος. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και με άλλα ακίνητα της εισηγμένης.
Πλέον, όμως, όπως ανέφερε πρόσφατα η κ. Ναταλία Στράφτη, γενική διευθύντρια εργασιών της εταιρείας, η Grivalia θα στοχεύσει και στην απόκτηση κτιρίων που κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια χωρίς ιδιαίτερη μέριμνα για το οικολογικό τους αποτύπωμα, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμισή τους και την προώθησή τους στην αγορά ως ποιοτικά κτίρια γραφείων. Η απουσία νέων κτιρίων γραφείων από την αγορά, λόγω της κρίσης που κυριάρχησε τα τελευταία χρόνια, αλλά και η απουσία καλής συντήρησης του υφιστάμενου αποθέματος κτιρίων γραφείων έχουν δημιουργήσει μια καλή επενδυτική ευκαιρία στην αγορά.
Σημειωτέον ότι στις αρχές του έτους, η Grivalia εξασφάλισε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 50 εκατ. ευρώ μέσω σύναψης μακροπρόθεσμου δανείου με το IFC, μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χρυσικό, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η συγκεκριμένη συμφωνία χρηματοδότησης θα επιτρέψει την απόκτηση κι άλλων ακινήτων εντός Ελλάδας, ακόμα και χαμηλότερων ποιοτικών προδιαγραφών (τα οποία αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στους ισολογισμούς των τραπεζών), τα οποία εν συνεχεία θα μπορέσουν να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να καταστούν έτσι ελκυστικότερα για τις επιχειρήσεις-χρήστες τους.