Τα νότια προάστια της Αττικής, ο Πειραιάς και το κέντρο της Αθήνας αναμένεται να αποτελέσουν τις «αιχμές του δόρατος» για τη νέα γενιά εμπορικών κέντρων που δρομολογούνται στην περιοχή του Λεκανοπεδίου έως το τέλος της δεκαετίας. Πρόκειται για επενδύσεις που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και οι οποίες θα μπορούσαν ήδη να δρομολογούν τα εγκαίνια της λειτουργίας τους, αν δεν υπήρχαν οι γνωστές γραφειοκρατικές δυσκολίες, αλλά και η κατακόρυφη επιδείνωση της κρίσης από το 2015 και μετά, ως αποτέλεσμα της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας που επικράτησαν έκτοτε.
Το ακόμα σημαντικότερο στις επενδύσεις για την ανάπτυξη των νέων εμπορικών κέντρων είναι ότι πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίσουν και τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Το πιο «ώριμο» σχέδιο αφορά την ανάπτυξη του εμπορικού κέντρου Academy Gardens από την εταιρεία Artume, συμφερόντων του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Blackrock. Στις αρχές της εβδομάδας, το ΣτΕ ενέκρινε το Προεδρικό Διάταγμα για τους όρους δόμησης του ακινήτου, με αποτέλεσμα η επένδυση των 300 εκατ. ευρώ να οδεύει προς την έκδοση της οικοδομικής άδειας, κάτι που εκτός απροόπτου, αναμένεται να συμβεί έως το τέλος του έτους. Σημειωτέον ότι από το παραπάνω ποσό τα 120 εκατ. ευρώ αφορούν κυρίως το κόστος για την απόκτηση της έκτασης των 22 στρεμμάτων και τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ το κόστος ανέγερσης.
Εντός του 2020 αναμένεται να εγκαινιαστεί το νέο εμπορικό κέντρο που αναπτύσσει η REDS στην περιοχή της Κάντζας (Κτήμα Καμπά), σε έκταση συνολικής επιφάνειας 315 στρεμμάτων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, αυτήν την περίοδο αναμένεται η έγκριση του πολεοδομικού σχεδίου για την έκταση, ενώ από τη λήψη των οικοδομικών αδειών και μετά θα απαιτηθούν τρία χρόνια έως ότου εγκαινιαστεί το κέντρο. Η επένδυση αναμένεται να ανέλθει σε 220 εκατ. ευρώ, πιθανώς με τη συμμετοχή ξένου στρατηγικού επενδυτή. Συνολικά αναμένεται να αναπτυχθούν 85.000 τ.μ. δομημένων επιφανειών, εκ των οποίων τα 45.300 τ.μ. θα αφορούν χρήσεις εμπορίου και αναψυχής, ενώ επιπλέον 30.000 τ.μ. θα αφορούν γραφεία.
Στο Ελληνικό
Σημαντική εμπορική δραστηριότητα προβλέπεται και στο ακίνητο του Ελληνικού, που σχεδιάζει να αναπλάσει ο όμιλος επενδυτών της Lamda Development, Eagle Hills (Αμπου Ντάμπι) και Fosun (Κίνα). Στο πλαίσιο της α΄ φάσης της επένδυσης, πέραν του μητροπολιτικού πάρκου και των έργων υποδομής, περιλαμβάνεται και η ανάπτυξη ενός υπερτοπικού εμπορικού κέντρου, το πρώτο του είδους στα νότια προάστια. Εφόσον ληφθούν οι σχετικές άδειες τους επόμενους μήνες (κάτι μάλλον δύσκολο στην παρούσα φάση) εκτιμάται ότι το εν λόγω κέντρο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει περί το 2021. Πέραν των παραπάνω, η Alpha Bank δρομολογεί την ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου που είχε αναπτύξει η Μπ. Βωβός στον Βοτανικό, ενώ η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αξιοποίηση του παλιού τερματικού σταθμού του ΟΣΕ στον Πειραιά, όπου προβλέπεται η ανάπτυξη εμπορικού κέντρου 40.000 τ.μ., μια επένδυση που πιθανώς να αγγίξει τα 70 εκατ. ευρώ.
Οι λόγοι για τη στροφή των επενδυτών προς τα εμπορικά κέντρα είναι πολλοί. Κατ’ αρχάς, τη στιγμή που στο απόγειο της κρίσης, σε δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες, τα κενά καταστήματα άγγιξαν ακόμα και το 30%-40% του συνόλου, και σήμερα βρίσκονται πέριξ του 20%-30% κατά μέσον όρο, στα εμπορικά κέντρα οι πληρότητες κυμαίνονται σταθερά μεταξύ 90%-100%.
Ετσι, στα εμπορικά κέντρα, οι τιμές των ενοικίων δεν μειώθηκαν ιδιαίτερα. Το 2016, μάλιστα, εκτιμάται ότι αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό μεγαλύτερο του 5%. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank Property Services, το μέσο ενοίκιο καταστήματος σε εμπορικό κέντρο κυμάνθηκε μεταξύ 35-65 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση για καταστήματα άνω των 100 τ.μ., ενώ για μικρότερες επιφάνειες, το κόστος ενοικίασης κυμάνθηκε από 60 έως 100 ευρώ/τ.μ.