Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο «Β-», προχώρησε όμως σε βελτίωση των προοπτικών (outlook) σε θετικές από σταθερές, θεωρώντας ότι υπάρχουν «τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες» αναβάθμισης στους επόμενους 12 μήνες.
Η S&P εκτιμά ότι η ανάκαμψη τωη ρυθμών ανάπτυξης, μαζί με τις νομοθετημένες δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να μειώσει το χρέος της γενικής κυβέρνησής της ως ποσοστό του ΑΕΠ και το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους έως το 2020.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου έχει συμφωνήσει να διευκολύνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού» ρευστότητας, γεγονός που εκτιμά ότι αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει επιτυχημένα η Ελλάδα φέτος στις αγορές.
Βάσει των αποφάσεων του Eurogroup ο οίκος αναμένει περαιτέρω επιμήκυνση του προφίλ του ελληνικού χρέους και μείωση των ετήσιων χρηματοδοτικών αναγκών, καθώς και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκδώσει χρέος για να εξομαλύνει τις μελλοντικές πληρωμές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του 2019, οπότε οι πληρωμές κορυφώνονται στα 13,5 δισ. ευρώ.
«Για οποιαδήποτε άλλη χρονιά από το 2018 ως το 2023, εκτιμούμε ότι οι υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους θα είναι κάτω από το 4% του ΑΕΠ» αναφέρει.
Η S&P θεωρεί ότι παραμένουν «σημαντικές προκλήσεις» για την εφαρμογή περαιτέρω μέτρων και μεταρρυθμίσεων (που αποτελούν προϋπόθεση εφαρμογής ενός σχεδίου που θα συνδέει ελάφρυνση του χρέους με αποκλίσεις της πραγματικής πορείας της οικονομίας από τις εκτιμήσεις), όμως αναμένει «ευρεία συμμόρφωση» με τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος μέχρι τη λήξη του, τον Αύγουστο του 2018.