Για μεθοδεύσεις και επιδίωξη να την κλείσει κατηγορεί τον Νίκο Κοτζιά η “Athens Review of Books”, ενώ όπως γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της σκοπεύει να προσφύγει για τρίτη φορά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο την έχει δικαιώσει ήδη δύο φορές.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοτζιάς είχε υποβάλει αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον της Athens Review of Books, με αφορμή τη δημοσίευση μιας επιστολής αναγνώστη που τον χαρακτήριζε “γκαουλάιτερ του σταλινισμού”.
Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο, που επιδίκασε τελεσίδικα την καταβολή αποζημίωσης 22.450 ευρώ δικαιώνοντας τον Ν. Κοτζιά, ο οποίος ζήτησε δια του δικηγόρου του Γ. Ματζουράνη την καταβολή του ποσού αυτού, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση με κατάσχεση.
Με την απόφαση του Αρείου Πάγου πλέον κρίθηκε αμετάκλητα ότι:
“Ναι μεν απεδείχθη ότι ο ενάγων [: Ν. Κοτζιάς] υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος (!) του ΚΚΕ” [το οποίο ιδρύθηκε το 1918/1924], όμως “ούτε και από τα κείμενά του που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι προκύπτει ο θαυμασμός του για το εν λόγω απολυταρχικό καθεστώς [: Χόνεκερ] και η διαφήμισή του”.
Η Athens Review of Books σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου κάνει λόγο για “Κράτος Αδίκου”, και αναφέρει ως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι “η Εισηγήτρια της υπόθεσης ενώ έκανε γραπτώς εκτενή εισήγηση, ζητώντας να γίνουν δεκτοί τρεις από τους πέντε λόγους της αναίρεσής μας (θα αρκούσε και ένας για την αναίρεση της απόφασης του εφετείου), στη “διάσκεψη”, χωρίς να προβάλει καμιά απολύτως δικαιολογία, “πειθόμενη” προφανώς από ισχυρότερα “επιχειρήματα”, καταψήφισε την γραπτή εισήγησή της”.
Τέλος στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Athens Review of Books, παραθέτει σειρά κρίσεων σημαντικών επιστημόνων και συγγραφέων που χαρακτηρίζουν ακατανόητη και παράλογη την απόφαση του δικαστηρίου. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι: Θανάσης Βαλτινός, Γ. Β. Δερτιλής, Θάνος Βερέμης, Νικηφόρος Διαμαντούρος, Αλέξανδρος Νεχαμάς, Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης, Περικλής Σ. Βαλλιάνος και Γιάννης Στεφανίδης.