Για τις περικοπές στις συντάξεις ευθύνονται οι κυβερνήσεις της Ελλάδας που αποφασίζουν για το μείγμα της πολιτικής προσαρμογής που θα ακολουθήσει η χώρα, υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στα Νέα.
Για το ΔΝΤ, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά σε πρόγραμμα διάσωσης ευρωπαϊκής χώρας,
Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε ότι αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον ανοιχτά, αποκαλύπτοντας ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών του τηλεφωνεί κάποιες φορές για να ζητήσει την γνώμη του, όταν αντιμετωπίζει προβλήματα.
Ο κ. Σόιμπλε επιτέθηκε και στον Γιάνη Βαρουφάκη για τον οποίο σχολίασε χαρακτηριστικά: «Την αξίωση να τον πάρω σοβαρά την έχει χάσει προ πολλού».
«Σχεδόν διπλάσια από ό,τι συμφωνήθηκε» η περικοπή στις συντάξεις
Εν τω μεταξύ, κατά 102 ευρώ το μήνα, από τα 722 ευρώ το 2017, στα 620 ευρώ μεικτά το 2021, θα μειωθεί η μέση κύρια σύνταξη σύμφωνα με αποκαλυπτική έρευνα του Ομίλου για τα Κοινωνικά και Εργασιακά Δικαιώματα που υπογράφουν ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης και ο υποψήφιος διδάκτορας Βασίλειος Μπέτσης.
Με βάση τους ίδιους υπολογισμούς, η επικουρική σύνταξη στο ίδιο διάστημα θα υποχωρήσει στα 144 ευρώ, από 170 που είναι σήμερα.
Οι δύο ερευνητές υπολογίζουν ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα είναι πολύ υψηλότερες και θα φτάσουν τα 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ αντί των 3,1 δισεκ. ευρώ που προβλέπεται στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, επιβάλλεται να τεθεί υπό αίρεση και υπό σοβαρή επανεξέταση η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων μείωσης των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, από το 2019.
«Οι δανειστές ή κάνουν κάποιο σοβαρό λάθος στις εκτιμήσεις και τις μελέτες τους, ή υποκρίνονται με τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη, πιστεύοντας στην ουσία ότι αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί με τα επιβαλλόμενα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας και λιτότητας».